Народното събрание прие на първо четене законодателни промени, според които

...
Народното събрание прие на първо четене законодателни промени, според които
Коментари Харесай

На първо четене: КФН ще се издържа чрез такси от бизнеса


Народното събрание одобри на първо четене законодателни промени, съгласно които Комисията за финансов контрол (КФН) ще се финансира единствено от такси от бизнеса, като ще отпадне дотацията от бюджета.

Така таксите, които в този момент внасят пенсионните фондове, застрахователите и другите играчи на фондовата борса, в някои случаи ще скочат доста.

Решението беше взето със 100 гласа „ за “, 22 „ срещу “ и 40 „ въздържал се “, като диспути съвсем липсваха.

Според претекстовете за измененията в Закона за КФН издръжката единствено от бизнеса ще укрепи комисията и ще усили успеваемостта ѝ .

Идеята на ръководителя на институцията Карина Караиванова е ведомството да усили бюджета си, като премине на прехрана напълно от компаниите, които управлява. Така КФН няма да получава никакво финансиране от държавния бюджет, който в този момент поема към половината от разноските й. Така институцията щяла да стане самостоятелна от страната, какъвто бил моделът в редица европейски страни като Белгия, Финландия, Естония, Франция, Гърция, Латвия, Люксембург, Полша и Португалия.

Миналата есен КФН не съумя да осъществя концепцията си поради рецесията към оставката на държавното управление, макар че значително съумя да убеди бизнеса да ѝ спомага. Затова планът за промени в Закона за КФН, който беше подсилен от финансовото министерство, се предлага наново тази година.

Според признатите през днешния ден текстове КФН част от събираните от нея такси ще скочат 2-3 пъти.

Променя се и методът на установяване на заплатата на ръководителя на надзорния орган. Пада таванът тя да е до 90 % от заплатата на ръководителя на Народното събрание и става съизмерима със междинното заплащане на членове на управителните органи в одитираните сдружения.

Наскоро от Асоциацията на застрахователните брокери в България предизвестиха, че мярката може да спре работата им или да вдигне цените за крайния консуматор, в случай че новите такси бъдат въведени.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР