Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Повече права за потребителите, какво решиха депутатите

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за отбрана на потребителите със 128 гласа " за ", без срещу и въздържал се.

В отчета на комисията по икономическа политика се показва, че са планувани самостоятелни средства за отбрана на потребителите, претърпели вреди от използването на нелоялни търговски практики от търговци, като се дава опция на потребителите да претендират за понижаване на цената или за обезщетение.

Допълват се критериите, по които Комисията за отбрана на потребителите ще прави преценка, по кое време дадена комерсиална процедура е нелоялна, заяви Българска телеграфна агенция.

Със законопроекта се планува увеличение на размера на санкциите и имуществените наказания за нарушавания на наредбите на Закона за отбрана на потребителите, изключително във връзка с " необятно публикуваните нарушавания " и на " необятно публикуваните нарушавания със съюзно измерение ", които са предмет на ограничения за координирани действия по използване на законодателството за отбрана на потребителите по Регламент на Европейски Съюз, се показва в отчета.

Разширява се приложното поле на Закона за отбрана на потребителите, тъй че да обхване и даването на " гратис " цифрово наличие и на цифрови услуги, с цел да се обезпечи отбрана на потребителите. Регламентират се условията към онлайн местата за търговия и се плануват характерни условия за даване на информация на потребителите, написа в отчета на комисията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР