Народното събрание прие на две четения Законопроект за ратифициране на

...
Народното събрание прие на две четения Законопроект за ратифициране на
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира Изменение на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между ЕК и България

Народното заседание одобри на две четения Законопроект за одобрение на Изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност сред Европейската комисия и Република България. В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че главната причина за съглашението е актуализацията на българското прекачване на средства (алокация) по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в резултат на “по-добро от предстоящото показване на нашата стопанска система ”, съобщи Българска телеграфна агенция.

В отчета е конкретизирано, че е належащо измененото съглашение да влезе в действие преди 31 декември 2023 година “В противоположен случай Европейската комисия няма да може да поеме ангажимент да даде на България 1 052 735 263 евро по ПВУ, които биха били окончателно изгубени за страната ни ”. “Известно е, че сходни актуализации доведоха до понижение на ПВУ на 22 страни членки, измежду които и България. От своя страна, това постанова актуализация и на сумата във към този момент подписаното и утвърдено през 2022 година Споразумение за финансиране, което е правната база за изплащането на грантово финансиране от Европейската комисия към България ”, се показва още в отчета. И се акцентира, че съответната ратификация не визира наличието на ПВУ и неговите промени или планове.

" От утвърждението на това съглашение зависи това дали България ще вземе 1 милиард 52 милиона 735 хиляди 263 евро по ПВУ. Срокът е 31 декември т.г. ", подсети депутатът от " - " Венко Сабрутев. И прикани предлагането да бъде гласувано и на второ четене. " Аз мисля, че това е отбрана на националния интерес ", уточни депутатът.

В хода на дебата от " " показаха възражения против практиката ратификации да се одобряват на две четения.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР