Народното събрание обсъжда на извънредно заседание ветото на президента Румен

...
Народното събрание обсъжда на извънредно заседание ветото на президента Румен
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда частичното вето на президента върху Закона за извънредното положение

Народното заседание разисква на изключително съвещание ветото на президента Румен Радев върху обособени текстове от Закона за изключителното състояние. Изправени сме пред предизвикателство, което ще промени света във всичките му аспекти. Затова с цялата си отговорност ще прикани цялата парламентарна група на ГЕРБ да поддържа ветото. Това сподели от парламентарната естрада ръководителят на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова.

„ Осъзнавам несъгласието и това на нашите последователи, тъй като демаркационните линии и разделянето бяха начертани точно от президента. Няма по какъв начин да се не помни, че преди месец ненадейно и нестимулирано сне доверието си от държавното управление. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март, също е ослепителен. Факт е, че препоръчаният текст за параграф 12 е на Българска социалистическа партия и ние го подкрепихме след в началото отменяне, поради желанието да се приведе по-бързо в деяние Законът за изключителното състояние. Факт е, че съветниците на президента са предложили отпадане единствено на наредбата, касаеща разпространяването на погрешна информация за заразна болест. В разнообразни сформира на Наказателния кодекс има дефиниция на действие за разпространяване на погрешна информация и съвсем 30 години няма несъгласие или усложнение при дефинирането, само че това в този момент не е важно”, съобщи Дариткова.

По думите й светът на следващия ден ще бъде различен и политиците с дълготрайна визия би трябвало да го осъзнават. „ Не е време за политиканстване, ежби и опит от всичко да се създаде политически дял. Не е значимо кой ще направи най-ефектното изявление от парламентарната естрада, а какво на практика се случва от нашите решения. Сигурно може да се оправяме и по-добре, само че анализите ще оставим за бъдещето. Сега е време за незабавни решителни ограничения. Приоритетът би трябвало да бъде опазването на живота. Трябва да бъдем съпричастни с всички, само че най-много с тези, които стоят притихнали в обезпокоително очакване на пика на инфекцията, с лекарите, с медицинските сестри, лекарските асистенти, лаборантите, парамедиците, водачите, санитарите, доброволците, служителите на реда, обществените служащи. Тяхната задача е да спасят повече човешки животи. Нали и ние сме се клели с всичките си дейности да се ръководим от ползите на народа. Да преодолеем тяснопартийното си его и да творим решения, създаващи условия за излаз от рецесията. Призовавам да приемем това несъгласие, с цел да може законът да стане факт”, моли ръководителката на парламентарната група на ГЕРБ.

От Вътрешна македонска революционна организация обаче се оповестиха срещу. "Не можем да отречем интензивността на президента ", съобщи от парламентарната естрада депутатът Александър Сиди. Той разгласи, че няма по какъв начин партията му да поддържа ветото на президента в частта на подправените вести.

"Ние от Вътрешна македонска революционна организация сме "за " битката с подправените вести и по тази причина не можем да подкрепим президента ", сподели Сиди. Според него е изненада, че Румен Радев е върнал текстове на Българска социалистическа партия и това напомняло на 1984 година. "Няма да подкрепим ветото ", изрично сподели Сиди пред сътрудниците си в пленарната зала.

„ Дадохме заем на доверие на кабинета, само че той не го оправда”, означи пък водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Къде са записани в закона обещаните на лекарите 1000 лв.. Допълнително”, попита тя. И посочи, че ръководещите не са деблокирали държавния запас. „ Ограничения, засягане на права, рестрикции - това направихте. В целия свят рестриктивните мерки вървят със стимули”, обърна внимание Нинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР