Народното събрание (НС) ратифицира договора на България със САЩ за

...
Народното събрание (НС) ратифицира договора на България със САЩ за
Коментари Харесай

Празник за сухопътните войски. Депутатите окончателно утвърдиха покупката на машини Страйкър

Народното събрание (НС) ратифицира контракта на България със Съединени американски щати за придобиването на бойни машини „ Страйкър “ . Това се случи на съвещание на Народното събрание в петък.

Ратификацията на контракта идва по-малко от месец откакто на съвсем 200 бойни и спомагателни машини от Съединени американски щати. Целта е България да оборудва механизирана бригада, с която да извърши един от уговорките си към НАТО .

След гласуването в Народно събрание договорът трябваше да бъде утвърден от държавното управление и препоръчан за ратификация в Народното събрание.

За ратификацията в петък гласоподаваха депутатите от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи. Против бяха народните представители от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

Групата на „ ИТН “ (ИТН) беше разграничена - някои депутати гласоподаваха „ за “, други - „ срещу “, трети се въздържаха.

Прогнозната цена на бронираните машини е над 1,3 милиарда $, които би трябвало да се изплатят за интервал от 5 години . Тази оферта е годна до 15 декември , а първата вноска следва да бъде направена в границите на годината.

Покупката на машините „ Страйкър “ се осъществя по американската стратегия за задгранични военни продажби. Според ръководещите с тази облага България ще преодолее част от.

След като договорът беше утвърден, министърът на защитата Тодор Тагарев назова решението „ празник за сухопътните войски “ на България.

Тагарев настояваше гласуването и ратификацията на контракта за машините „ Страйкър “ да приключат допустимо най-бързо. Това провокира рецензии от страна на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Делян Пеевски , който след това стана водач на парламентарната група на Движение за права и свободи, и даже прикани за неговата оставка.

Очаква се доставките на машините „ Страйкър “ за България да стартират през третото тримесечие на 2025 година Последните машини би трябвало да дойдат при започване на 2028 година
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР