Народното събрание намали на първо четене ставката на ДДС за

...
Народното събрание намали на първо четене ставката на ДДС за
Коментари Харесай

На първо четене намалиха ДДС за ресторанти и книги

Народното заседание понижи на първо четене ставката на Данък добавена стойност за рестораньорски услуги и книги от 20% на 9 на 100.

Депутатите утвърдиха единствено законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти " за промени в Закона за налог добавена стойност (ДДС) със 107 гласа "за ", 1 "против " и 68 "въздържали се ". Останалите пет законопроекта бяха отхвърлени.

Законопроектът на ръководещите планува пониженият данък за заведения за хранене и книги да влезе в действие от 1 юли и да работи до края на 2021 година

В заключителните разпореждания е написано обезпечаването на ваучери за отмора с номинална стойност от 210 лева на хората на първа линия в битката с COVID-19 - лекари и медицински експерти, чиновници от районните здравни инспекции, незабавните центрове, Министерство на вътрешните работи, Министерство на защитата, Агенцията за обществено подкрепяне и Националното тол ръководство.

Ваучерите за настаняване ще могат да се употребяват еднократно за възнаграждение на отмора с дълготрайност не по-малко от седем дни в обекти на сдружения, в които едноличен притежател на капитала е Национален осигурителен институт, в лечебни заведения за рехабилитация и балнеолечебни центрове, благосъстоятелност на страната, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по лист, признат от Министерския съвет.

От НФСБ желаеха ваучерите да могат да се възползват освен в държавните туристически бази, само че и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отритнат с 19 гласа "за ", 2 "против " и 160 въздържали се.

Парламентът не поддържа и законопроектите на Вътрешна македонска революционна организация, "БСП за България ", Движение за права и свободи и "Воля ". От Вътрешна македонска революционна организация упорстваха за интервал от две години - до 31 декември 2021 година, понижената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е от 5 на 100. Българска социалистическа партия искаше понижаване на 9 % на Данък добавена стойност върху храните, медикаментите, заплащани от НЗОК, и медицинските произведения. От Движение за права и свободи предлагаха понижаване на ставката за детските храни за деца до 3 години и за детските фармацевтични артикули, в това число памперсите. А от "Воля " упорстваха за данъчна ставка от 9 на 100 за всички издания на книжен притежател на книги, учебници и образователни пособия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР