Народното събрание изпадна в хронична мимикрия. След напускането на БСП

...
Народното събрание изпадна в хронична мимикрия. След напускането на БСП
Коментари Харесай

Парламентарна мимикрия

Народното заседание изпадна в хронична мимикрия. След напускането на Българска социалистическа партия преди три месеца в символ на митинг против антидемократичните ремонти в Изборния кодекс, законотворчеството на Народното събрание стана по-лобистко и некачествено. Привидно депутатите от ГЕРБ, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля " постоянно остават без работа и запълват неналичието на законопроекти в пленарна зала с безсмислени диспути по маловажни тематики, политически заявления за щяло и нещяло, рутинни ратификации и официални чувания на министри. Бездействието на Народно събрание обаче е илюзорно. Истината е, че ръководещите и Движение за права и свободи се възползват от създалата се парламентарна рецесия с отсъстващата левица, с цел да оферират лобистки закони, които бързо и тихомълком се гласоподават в пленарната зала по силата на кулоарни междупартийни пазарлъци. Така поредност скандални законопроекти, нанасящи вреди на жителите и бизнеса, минаха без доста звук, осребрени против нежния кворум и мъчителното удължение на живота на 44-то Народно заседание. От месеци насам Народното събрание е под непрекъсната опасност да спре работа, в случай че не записва в зала най-малко санитарния най-малко от 121 депутати. А след утринното броене множеството парламентаристи опразват пленарната зала и постоянно се стига до парадокса значими за страната закони да се одобряват единствено с утвърждението на 70-80 гласа.

Парламентарни врътки

За бързо пробутване на законови ремонти ГЕРБ прибягват до необятна палитра от парламентарни врътки, някои от които са в прорез с правилника за работа на Народно събрание. Такава е практиката за внасяне и приемане на промени в нормативната уредба на първо и второ четене в рамките единствено на една седмица. Целенасочено се отсрочва действието на противоречив закон, като се удължават периодите на наредбите към него, до момента в който се вземат мненията на засегнатите лица - нещо, което наложително е трябвало да се направи преди планът да влезе в пленарната зала. Пример за това са лобистките ремонти в Закона за горивата в интерес на огромните търговци на горива, довели до митинги на фермерите и притежателите на дребни бензиностанции. Законопроектът бе импортиран през януари от група депутати за гласоподаване без публично разискване. За да успокоят публичното неодобрение, депутатите одобриха закона с отсрочено деяние от 1 юли, като оставиха противоречивите текстове за споразумяване с разпоредба.

Много присъщ за законотворчеството на ГЕРБ е и правилото " проба - неточност ". Многократно на правния " гуру " на Борисов в Народното събрание - Данаил Кирилов, му се наложи да преправя закони, които даже още не са влезнали в действие. За сериозните си юридически и партийни " заслуги " в областта на лобисткото законодателство Кирилов беше награден с поста на правосъден министър. Любим прийом на сегашните ръководещи е да вкарват промени в закони посредством преходни и заключителни разпореждания на други нормативни актове, нямащи общо с въпросните ремонти. Това пък се прави чак на второ четене, с цел да се избегне досадното търсене на мнения от засегнатите страни. Така на второ четене с допълнения в Преходните и заключителни разпореждания на Закона за посевния и посадъчния материал ГЕРБ, Оперативна програма и " Воля " тихомълком трансформираха Закона за земеделските земи и разрешиха безотговорно застрояване на Черноморското крайбрежие и изненадаха с хитростта си даже бдителните природозащитници.

Задкулисен " вземане-даване "

Задкулисни законодателни сделки сред ГЕРБ и Движение за права и свободи съществуваха и преди излизането на Българска социалистическа партия от Народно събрание, само че в този момент са се трансформирали в залог за оцеляване на ръководството на Бойко Борисов. На този принцип " пожарно " на среднощно съвещание през февруари бяха признати скандалните ремонти в Изборния кодекс (ИК), препоръчани от Движение за права и свободи. Те обаче срещнаха бурно публично неодобрение, президентът Румен Радев наложи несъгласие, а Българска социалистическа партия напусна Народно събрание и ги нападна пред Конституционния съд. В опит да замажат гафа ГЕРБ незабавно се заеха да преправят преди малко признатите промени в ИК по разпореждане на водача си. От чужбина Борисов се оправда, че не знаел какво прави " дясната му ръка " Цветан Цветанов, тъй като му бил дал цялостна независимост в Народното събрание. Борисов се опитва и от този скандал да извлече полза, признавайки, че депутатите му са сбъркали, като са подкрепили настояването на Движение за права и свободи за повдигане на прага на преференциите. Под натиска на Българска социалистическа партия и публичното мнение властта отстъпи и за въвеждането на машинно гласоподаване още за идния евровот.

Президентско несъгласие имаше и върху признатите тази година скандални промени в Закона за персоналните данни, препоръчани още веднъж от Движение за права и свободи и признати с поддръжката на ГЕРБ. Узаконяването на цензурата бе признато единствено с гласовете на 83 депутати. Промените в закона дават опция за инспекции на медийни изявления, публицисти, университетски изследвания, документални материали, както и за отводи за достъп до информация. Когато пишат публикации, медиите би трябвало да се съобразят най-малко с 10 фактора: естеството на персоналните данни; въздействието, което разкриването им ще окаже върху " притежателя " им и положителното му име; условия, при които персоналните данни са станали известни на журналиста и така нататък Ще се следи дали публицистите имат легален достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават салдото със отбраната на персоналните данни според от естеството на персоналните данни и събитията, при които те са станали известни. Същевременно обаче, когато Комисията за отбрана на персоналните данни упражнява контролните си пълномощия, тя не може да разкрива тайната на източника на информация.

Плод на тайния " вземане-даване " сред ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха и поправките в Закона за вероизповеданията, с които ръководещите желаеха да опростят 8 млн. лева задължения на Главното мюфтийство. И този законопроект на Движение за права и свободи бе част от договорката за кворума след протеста на Българска социалистическа партия. За да показва своята " угриженост " към вероизповеданията, Борисов използва даже нищо неподозиращия патриарх Неофит, изкарвайки го от болничното заведение за среща с основния мюфтия. Данъчната прошка за мюфтийството министър председателят оправда с " етническа приемливост ". Но и той като вносителите на законопроекта пропусна дребната детайлност, че всички други вероизповедания дружно дължат общо 200 000 лева Изправени пред следващия публичен гърмеж, ръководещите одобриха да разсрочат с години задълженията на мюфтийството.

Предизборно " рамо " от " огромния брат "

Седмица преди изборите ГЕРБ ненадейно и за самата Вътрешна македонска революционна организация поддържа на първо четене противоречивите промени в Наказателния кодекс (НК) против циганизацията на нацията, завоалирани като ограничения против " ромската престъпност ". Със законопроекта съществено се уголемяват рамките на неизбежната защита и се вкарва наказателна отговорност за кражбите над една минимална заплата. Партията на вицепремиера Красимир Каракачанов от дълго време упорства да се узакони убийството при самозащита у дома. Така по-големият съдружен сътрудник във властта показва братско " рамо " в популистката предизборна акция на Вътрешна македонска революционна организация, която се базира на битката с битовата престъпност. Между първо и второ четене обаче е планувано задоволително време за нови оферти и е прекомерно евентуално законопроектът на Каракачанов да не стигне до пленарната зала. Подобно законодателно отчаяние от " огромния брат " към този момент претърпя някогашният вицепремиер и водач на НФСБ Валери Симеонов с импортираните от него промени в Закона за
хазарта, които по този начин и не видяха бял свят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР