Народното събрание е с обновен интернет портал. Осъвремененият портал беше

...
Народното събрание е с обновен интернет портал. Осъвремененият портал беше
Коментари Харесай

Парламентът с обновен за 150 хил. лв. сайт

Народното заседание е с освежен интернет портал. Осъвремененият портал беше показан във вторник от ръководителя на 45-ото Народно заседание Ива Митева и специалисти от администрацията.

Настоящото възобновяване на уеб страницата е резултат на социална поръчка на обща стойност 149 690 лв. без Данък добавена стойност.

Порталът съдържа над 4 млн. записа и поддържа списък повече от 20 години. Информацията се поддържа от над 50 чиновници. Порталът има приблизително 10 000 неповторими визити на ден.

Народното събрание има уебсайт от 1996 година Предходното възобновяване е осъществено през 2010 година, още веднъж с европейско финансиране.

Новият аспект обаче бързо си навлече рецензии. Една от най-острите пристигна от депутата от " Демократична България " Ивайло Мирчев. 

" Платили сме 180 000 лева с Данък добавена стойност за възобновяване на уеб страницата на Народното събрание. Бърз обзор демонстрира неработещи функционалности, непреведени от британски известия, куп дребни елементи за доизчистване. Нищо ново за IT поръчка на страната ", разяснява Мирчев. 

Според него този уебсайт не коства нито 180 000 лева, нито 50 000 лева. 

" Недоумявам за какво е нужно от всичко да се краде. Не разбирам за какво като се взима толкоз огромна сума най-малко работата не се свърши качествено? Отговорът е, че тези хора толкоз могат. Да, те могат да сменят думата асфалт с " цифровизация ", само че това не оказва помощ на процеса, просто му поставя подправена рамка. Вчера в Народното събрание споделих на хората в ГЕРБ, че крадат от Автомагистрали ЕАД и те се наскърбиха. Ами да, крадете. Правите го необмислено и надменно. Време е това да спре, а злоупотребите на тази власт най-сетне да стигнат до прокуратурата и съда ", сподели още Ивайло Мирчев.

Новият уебсайт работи на всички модерни платформи, разрешава и достъп на хора с увреждания. Улеснено е търсенето в портала. Прякото предаване на пленарното съвещание е изнесено на стартовата страница и до него се пресъздава програмата за облекчение.

Целта на осведомителните досиета е да може всеки български жител да види какъв акт на Европейски Съюз се транспонира, има ли процедура по нарушаване, какво е съответното изменение, изясни Ива Митева. Тя изрази вяра, че по този метод самият парламент ще бъде доста по-отворен и по-достъпен за жителите.

Митева уточни, че идната цел е консолидирането на българското законодателство. По думите й, единствено три страни нямат такова консолидирано законодателство и България е измежду тях. Според Митева, българските жители би трябвало да могат да влизат на уеб страницата на Народно събрание и да намират законите в настоящо положение към съответната дата. Тя уточни, че има концепция в бъдеще по името на депутата да може да се види какъв закон е внесъл, какво предложение е направил и по какъв начин е дал своя вот.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР