Народният представител от Демократична България Ивайло Мирчев се обърна с

...
Народният представител от Демократична България Ивайло Мирчев се обърна с
Коментари Харесай

Депутат търси отговори от прокуратурата за изчезнали биткойни за 10 млрд. долара

Народният представител от " Демократична България " Ивайло Мирчев се обърна с въпроси до прокуратурата за изчезналите биткойни, които са били конфискувани от Министерство на вътрешните работи като доказателства по време на интервенция.

" ПРАТКА/ВИРУС " през 2017 година Той е изпратил запитвания до основния прокурор Иван Гешев и Центъра за противопоставяне на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC) с молба за информация по проблема.

В края на януари Мирчев насочи писмени въпроси до министерствата на вътрешните работи и на електронното ръководство, с които изиска информация за местонахождението на конфискуваните преди 5 години над 200 хиляди биткойна при интервенция на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

" След като получих отговори от вътрешния министър за иззетите биткойни, които не дават основна информация, се обърнах към SELEC и прокуратурата. Причината да пиша и на основния прокурор е информацията от Министерство на вътрешните работи, че по случая работи профилираната прокуратура ", изяснява Мирчев във " Facebook ".

В реалност в отговора на министерство на вътрешните работи се показва, че " в хода на следствията по делото не са определяне и изземвани никакви криптовалути " и се прибавя, че поради обстоятелството, че активността на незаконната група се разгръща отвън страната, делото е предоставено за следствие в профилираната прокуратура.

Историята датира отпреди 5 години, когато SELEC оповестява, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са съвсем 10 милиарда $. Когато биткойните са конфискувани, цената им по пазарни цени е 500 милиона $. Информацията се появява в профилирани уеб сайтове, само че тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев, както и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов отхвърлят да е изземвана криптовалута.

Обстоятелствата към тази интервенция остават неразбираеми и до през днешния ден, както и ориста на самата иззета криптовалута, споделя Мирчев.

Той желае от основния прокурор да получи отговор дали е формирано досъдебно произвеждане, импортиран ли е обвинителен акт в съда, какъв брой биткойни и други криптовалути са конфискувани в границите на следствието, къде се съхраняват биткойните - на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, обвързван с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, настрана от компютъра, което няма връзка с интернет) или на различен притежател.

" Разполагат ли проверяващите органи с нужните частни ключове и основни думи за възобновяване на тези частни ключове, с цел да могат да се разпореждат с конфискуваните биткойни и други криптовалути, осъществено ли е досега някакво предписание с тези доказателства и в случай че да - какво предписание, по кое време и по каква причина, налични ли са все още като доказателства по делото и разполагаем на прокуратурата ли са ", пита Мирчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР