Наркотрафикантите откриха нов начин да заблуждават правоприлагащите органи, като използват

...
Наркотрафикантите откриха нов начин да заблуждават правоприлагащите органи, като използват
Коментари Харесай

Скритите наркотици: ново поколение забранени вещества, които изглеждат безобидни, но се активират в тялото на човека

Наркотрафикантите откриха нов метод да заблуждават правоприлагащите органи, като употребяват един от най-мощните принадлежности, с които разполага нашето тяло – метаболизма. Добре пристигнали в света на пролекарствата.

Пролекарствата (предшествениците на лекарство, прото лекарства) са субстанции, които могат да провокират резултат единствено откакто бъдат разградени от ензимите в храносмилателната система или от други химични реакции в организма. Тук става дума за на пръв взор безобидни субстанции, които човешкият организъм трансформира в опиати посредством естествено протичащите в човешкото тяло процеси.

Въпреки че имат законна фармакологична приложимост (между 5% и 7% от утвърдените медикаменти попадат в тази категория), използването им като улични опиати е едно напълно ново и доста рисково събитие.

Повечето противозаконни опиати работят, като взаимодействат със характерни рецептори на мозъчните кафези, стимулирайки или блокирайки освобождението на химикали, наречени невротрансмитери. Процесът продължава относително малко време, преди те да се трансформират в неактивни или по-малко дейни химикали, които по-късно се отстраняват от тялото, нормално с урината.

При пролекарствата обаче една дребна част от молекулата би трябвало да бъде отстранена или сменена, с цел да може тя да стартира да влияе на тези рецептори. Това се прави вътре в организма посредством естествени процеси. Така да вземем за пример ALD-52 (1-ацетил- LSD) е пролекарство, което се трансформира от организма в LSD след премахване на два въглеродни и един кислороден атом.

Въпреки че съгласно някои отчети ALD-52 съществува още от 60-те години на предишния век, за първи път той е публично приет за открит през 2016 година от управляващите във Франция. Правителството на Обединеното кралство побърза да включи този пролекарствен артикул в листата на следените субстанции още през 2014 година, макар че нямаше известия за конфискации на опиати или известни вреди. Оттогава са разпознати доста други пролекарства.

Конфискуването на LSD-продукти, като ALD-52, се усили в разгара на Коронавирус пандемията в Италия. Японските управляващи се сблъскват с все по-голям брой сходни съединения на LSD-продукти. А в Бразилия първите известия за тези LSD пролекарства са постъпили през 2022 година

Парти опиатът GHB също има еквивалент на пролекарство. То се назовава GBL (гама-бутиролактон).

През 2022 година Обединеното кралство вкара по-строг надзор за GBL, който нормално се продава като прочистващо средство. След строгите рекомендации на държавния Консултативен съвет по въпросите на злоупотребата с опиати GBL към този момент е систематизиран като опиат от клас В, дружно с канабиса и кетамина.

По отношение на стимулантите е известно, че някои налични в комерсиалната мрежа опиати могат да се трансформират в организма в амфетамини и с тях може да се злоупотребява поради евентуалните им психоактивни резултати – което оправдава строгия надзор при предписването им.

Трафикантите на опиати са създали и способи за маскиране на незаконния MDMA (екстази) посредством прибавяне на една дребна молекула, която може да бъде отстранена посредством химични реакции или в стомаха при контакт със стомашната киселина.

Изключително сложни за разкриване

Основен проблем при пролекарствата е, че те прекомерно мъчно се откриват. Полицейските служби се нуждаят от референтни проби, с които да сравнят опиата, както и от най-съвременно и съвременно съоръжение, с цел да открият молекулярната му конструкция.

Тъй като описът на тези съединения не е прочут и даже напълно незначителни химични промени могат да доведат до разнообразни модели, които да бъдат оценени, тези нови опиати елементарно могат да бъдат пропуснати. Това изяснява и за какво доста от тях започнаха да се появяват в полицейските отчети едвам през последното десетилетие.

При биологичните проби (като кръв, урина или слюнка) съществува друга компликация. Тъй като пролекарствата би трябвало да се преобразуват в организма, преди да станат дейни, те на процедура отсъстват в случаите на смъртоносно предозиране, защото веществото, което предизвиква увреждане и гибел, е продуктът на това превръщане.

Така че разграничаването на пролекарствата от по-класическите съставни елементи, в които те се трансформират, е проблем. Макар че цялостните резултати, водещи до гибел, биха били същите, подобаващото установяване на това кой опиат е бил в началото употребен може да помогне да се посочат трендовете за противозаконни продажби, приложимост и наличност.

По отношение на пролекарствата на GHB, а точно GBL и 1,4-бутанедион, законодателите последователно ги включват в по-строго и по-конкретно законодателство. Но що се отнася до LSD-продуктите, в доста страни те попадат в сивата зона.

Докато Франция, Япония и Обединеното кралство алегорично са присъединили ALD-52 и 1p-LSD в своите закони за следените субстанции, в Съединени американски щати и Канада би трябвало да се потвърди, че те са аналог – т.е. имат сходна молекулярна конструкция и могат да провокират същите резултати – в противоположен случай те не попадат в обсега на настоящото законодателство.

В Обединеното кралство новите психоактивни субстанции се дефинират като съединяване, следено от Закона за психоактивните субстанции от 2016 година, или като съединяване, следено от Закона за корист с опиати (след 2008 г.).

За да бъдат включени в Закона за психоактивните субстанции от 2016 година обаче, би трябвало да има доказателства за причиняване на психоактивност – дефинирана като съединения, които могат да повлияят на психологичните функционалности, като знание, въодушевление и страсти.

Психоактивността може да се дефинира и посредством лабораторни проучвания. Лекарствата се инкубират с дребен брой кафези и откривателите мерят дали те се свързват с протеините на повърхността, които съставляват рецептори. Само че доста от тези напълно нови пролекарства не се свързват с рецепторите, преди да бъдат преобразувани от човешкия организъм.

Когато обещано вещество не е посочено в законодателството като следено и се изискват лабораторни проби за молекулярно подобие или свързване с рецептори, има по-голямо пространство за разминаване в съда.

Дори в случай че сходни конфискации са редки и не доближават броя на най-често използваните опиати, като кокаин, канабис или хероин, появяването им на противозаконния пазар би трябвало да послужи като сигнален знак за евентуално изменящите се трендове на пазара за противозаконни опиати.

Налице са евентуално незнайни резултати – във връзка с интензивността и продължителността – само че също по този начин и компликации при преследването на лицата, които дават тези пролекарства – новото потомство опиати.

При състояние че през 2021 година на противозаконния пазар се появява по едно ново психоактивно вещество почти всяка седмица, голямото многообразие на опиати на пазара се смята за едно от главните провокации пред токсиколозите и правосъдните химици.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР