Наричат Асеновград Малкия Ерусалим. Не знаех това, докато не тръгнахме

...
Наричат Асеновград Малкия Ерусалим. Не знаех това, докато не тръгнахме
Коментари Харесай

Араповският манастир нашепва легенди и поверия

Наричат Асеновград " Малкия Ерусалим ". Не знаех това, до момента в който не тръгнахме на фамилна отмора в този завършек на България. Оказа се, че с изключение на история, вино, дух и булчински рокли, край и в града има 15 църкви, 50 параклиса и 7 манастира. Асеновград - свещената врата на Родопа планина, стартира там, където свършва Тракийската равнина. Бях идвала тук като дете и още помня величавата Асенова цитадела, застанала достолепно над града като пазителка на магичната планина. Отсядаме в хубав комплекс, цялостен с туристи. Нощта е уханна, изпълнена с трели на щурци, макар зимата. Лек ветрец ни нашепва митове за славно минало.

На сутринта усмивката на слънцето ни съпровожда до Араповския манастир " Св. Неделя ". Решихме да го посетим, откакто дамата на рецепцията в хотелчето ни описа, че това е единствената обител, строена по време на османското господство. На входа ни посрещат локални хора, които на масички или върху земята са разположили бурканчета с конфитюр от сини сливи, сладко от череши, мед, домашна ракия и мастичка, шарени чорапи и всякакви дрънкулки, ръчно произвеждане. Мила жена, която се показа като баба Дора, влезе в ролята на екскурзовод и ни описа

чудната легенда

на Араповския манастир, която знае от майка си, била клисарка тук. Болната щерка на тогавашния държател на региона - Арап бей, се разболяла. Той бил доста обезверен, тъй като опитал да излекува детето си с всевъзможни лекари и илачи, само че без триумф. Насън му се присънила жена, която го посъветвала да изкъпе щерка си в свещения извор на християните. Арап бей я послушал и рожбата му се излекувала. Тогава той решил да подари земята си на християните да построят своя черква край аязмото. Те пък построили не черква, а манастир.

Отец Добромир Костов добавя с описа си историята на светата обител. Манастирът поражда през 1856 година, когато край избликналия плодороден извор-аязмо, изниква монашеско общежитие. По архитектура е непосредствен до атонския вид кръстокуполни църкви. Стенописите са направени сред 1864 и 1884 година от Алекси Атанасов и Георги Данчов Зографина. В централната част на храма, наоса, са пресъздадени над 150 подиуми от живота на Исус Христос, Света Богородица и доста светии, свързани с българската история. Изписани са подиуми, отдадени на Св. Петка Параскева, Св. Йоан Рилски, на страданията на настойничката на светата обител - Св. Великомъченица Неделя.

Араповският манастир е още едно от местата, където

необяснимите чудеса

са част от него, а икони сбъдват стремежи. До главната постройка се намира храмът " Света Неделя ", отдаден на Света великомъченица Кириакия, чието име на славянски значи Неделя. Поверието гласи, че през 289 година в Никомедия, Мала Азия, красива госпожица на име Неделя била наказана на посичане с меч, само че още преди мечът на палача да я доближи, Бог приел чистата й душа. По-късно през XII век мощите на светицата били пренесени в тогавашната столица Търново. В църквата се намира чудотворната икона на Богородица, която провокира освен удивление, само че и необичайно чувство у някои от посетителите за студен лъх и даже изтръпване. За нея хората описват, че подарява с дете дамите, които имат проблеми да заченат.

Опитахме се да разберем дали е правилно изказванието, че очите на иконата се вкопчват в този, който се изправи пред нея. Заставаме и... се оказва, че Богородица в действителност ни следи. Въздействието е мощно, само че въпреки всичко си даваме сметка, че резултатът се дължи на метода, по който е изографисана иконата.

Баба Дора ни споделя и за

лековитата вода

на аязмото в манастира. Тя пособия на хора, които имат проблеми със зрението. Мнозина се хвалели, че откакто измили лицето си с чудотворната течност, пердето от очите им изчезнало. Има и легенда, която споделя по какъв начин по времето на турското господство у нас, кадъна сънувала оракулски сън и споделила на бащата на едно сляпо момиче да го заведе на извора. За признателност, че щерка му прогледнала, беят построил аязмото и направил подаяние за градежа на Араповския манастир.

Решавам и аз да се опитам да се отърва от няколкото диоптъра късогледство. Струйката от аязмото едва-едва се процежда. Принудена съм дълго време да клеча, с цел да събера в шепа капка по капка от водата и да изплакна очите си. Е, не хвърлих очилата, само че пък си пийнах вкусна студена водичка с усет на прясно окосена трева.

Отец Добромир Костов ни демонстрира триетажната жилищна кула, предопределена да дава леговище на манастирското монашество и жителите на манастира в несигурните времена, когато България е под османско робство. Първите два етажа са с каменна зидария. На първия са прорязани бойници, пригодени за самозащита. Третият етаж е организиран като жилище. На северната му външна стена има стенна живопис, който показва успеха на библейския воин Самсон над Нубийския лъв. Авторът на композицията, посредством притча на библейската легенда, е желал да внуши убеденост у поборниците в успеха против националните потисници. Отбранителното оборудване е известно с името

кулата на Ангел челник,

защото средствата за нейното създаване са дарени точно от националния защитник Ангел челник, работил със своята тайфа и пазил Родопа планина до 1860 година

През 1867 година в Араповския манастир е намерено и българско учебно заведение, споделя той. В него преподавали просветни дейци, участници в Националноосвободителното придвижване. Според Цариградския вестник " Македония " по това време в манастира учат 60 деца от близките села и към 40 небогати деца от Пловдив. През 1872 година Пловдивският митрополит Панарет, който е и първият български епископ, назначен от Българската екзархия, в свое слово акцентира, че огромната роля на Араповския манастир за православието и опазването на българщината е просветната активност. Тя влияе благотворно върху локалното население и му оказва помощ да отхвърли езическите традиции и суеверия. По това време в манастира стартира да работи и щампарница, в която се отпечатват икони и литографии, които стигат до Прилеп и Велес в Македония.

Тръгваме си с пъстри вълнени ръчно направени гривни с окачени на тях дребни осветени кръстчета. И с прелестните мемоари от Араповския манастир, напоен с митове, предания, страж на православието и българщината...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР