Нарендра Моди имаше по-добра 2022 г. от повечето световни лидери.

...
Нарендра Моди имаше по-добра 2022 г. от повечето световни лидери.
Коментари Харесай

Прекрояване на индийската нация

Нарендра Моди имаше по-добра 2022 година от множеството международни водачи. Очакванията са министър председателят на Индия да завърши годината като водач на най-бързо разрастващата се огромна стопанска система в света, с напредък близо 7% макар множеството световни рецесии.

Войната на Русия в Украйна потопи Европа в енергийна рецесия и обтегна връзките сред западните съдружници. В Индия, в противен случай, тя улесни закупуването на на ниска цена съветски нефт и издигна интернационалния статут на Моди. Докато западните страни се борят да завоюват поддръжката на Индия, министър председателят съумява да се показа за видимо безпристрастен покровител за мирното разрешаване на спора, като се кара на Владимир Путин и по едно и също време с това се опълчва на молбите на Запада дефинитивно да се причисли към антируската коалиция.

Изгряващата звезда на Моди в чужбина обаче може да не е добра вест за доста индийци през 2023 година Нарастващото въздействие на министър-председателя във външните връзки евентуално ще понижи така и така ограничавания вкус на западните водачи да подлагат на критика държавното управление му. Така се отстранява още една спирачка пред властта на Моди вкъщи. Това ще го остави по-свободен от всеки път да прекроява Индия съгласно облика, за който се борят неговата индуистка националистическа партия " Бхаратия Джаната " (BJP) и идеологическият й съдружник " Раштрия сваямсевак сангх " - вековна паравоенна доброволческа групировка.

Критиците на държавното управление на Моди прекарват съвсем толкоз време да се оплакват от безнадеждната вътрешна съпротива, колкото и от самия него. В началото на 2022 година те се надяваха, че водената от Соня Ганди съществена опозиционна партия " Индийски народен конгрес " може да успее да се прегрупира и да пробие превъзходството на BJP в изборите на щатско равнище. Нищо сходно обаче не се случи.
Реклама В Индия войната улесни закупуването на на ниска цена съветски нефт и издигна интернационалния статут на Моди.
BJP резервира властта във всички избори, на които се яви като ръководеща партия, и завоюва контрола над ръководството на богатия щат Махаращра след политическа рецесия, за чието предизвикателство спомогна, а в това време Конгресът загуби значими избори в Пенджаб от Партията на елементарния човек (AAP). AAP ръководи столицата Делхи и се счита за различен евентуален противник на BJP на национално равнище. Но откогато завоюва изборите в Пенджаб, тя ръководи мъчително, а по едно и също време с това би трябвало да се оправя с голям брой рецесии в Делхи, в това число следствия за корупция.

През 2023 година държавното управление на Моди евентуално ще усили напъните си за консолидиране на контрола върху държавната политика в навечерието на изборите за народен парламент през 2024 година Освен това то евентуално ще продължава и да употребява органите на централната власт, с цел да преследва критиците си, като завежда подправени каузи за корупция, с цел да ги въвлече във времеемки правосъдни производства, или като употребява законите за национална сигурност, с цел да обезврежда съперниците си с досъдебни арестувания.

Ще продължи и да запълва държавните служби и университетските институции със свои правилни хора, както и да свива пространството за политическите си съперници и за членовете на малцинствени групи, изключително мюсюлманите. Милиардерът - съдружник на Моди, Гаутам Адани може скоро да завърши придобиването на последния останал огромен самостоятелен ефирен канал в Индия - NDTV.
Реклама
Ще бъде засилена и акцията за това концепцията на Моди за Индия да бъде припозната в чужбина като представителна за нацията. Индийският външен министър С. Джайшанкар споделя, че сили, които са разочаровани, че " към този момент не печелят в Индия ", се пробват да оформят дискурса в чужбина, и предизвестява задграничните наблюдаващи да не им имат вяра. Индийската политика във все по-голяма степен се разиграва на световната сцена, а с това порастват и опитите за заглушаване на гласовете на съперниците.
Ами в случай че?Пакистан е разтърсван от голям брой рецесии. Обременена от задължения, опустошена от наводнения и бореща се с внезапното повишаване на цените на храните и силата, страната е изправена и пред растяща политическа неустойчивост. Ами в случай че отстраненият министър-председател Имран Хан успее да смъкна държавното управление? Резултатът може да е цялостен разпад на политическото и икономическото ръководство. Държавата може да загуби надзор над огромни сектори територия. Насилието и гладът ще се усилят, което ще дестабилизира границите с Индия и Афганистан.
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР