Наред с много други неща, през цялата история месец януари

...
Наред с много други неща, през цялата история месец януари
Коментари Харесай

25 исторически събития, случили се през януари

Наред с доста други неща, през цялата история месец януари е бил очевидец на паметни събития, в това число откриването на Рио де Жанейро и избирането на Харолд Годуинсън, граф на Уесекс, за последния англосаксонски крал на Англия, написа " RestLess ".

Ако в миналото сте седели и се чудили какво се е случило на избрана дата в историята, прочетете, с цел да разберете какви известни исторически събития са станали през месец януари.

1 януари 1502 година

Португалски откриватели акостиратв залива Гуанабара на южноамериканското крайбрежие.Вярвайки, че заливът е устието на река, а не море, откривателите нарекли региона Рио де Жанейро – което значи „ януарската река “.

1 януари 1863 година

Когато американската нациянаближаватретата си година от гражданската война, президентът Ейбрахам Линкълн издаваПрокламацията за равноправност.Това значи, че всички хора, държани като плебеи в границите на бунтовните американски щати, към този момент са свободни.

1 януари 2002 година

Еврото за първи път влезе в обращение – евробанкнотите и монетите бяха въведени в 12 разнообразни страни.

Това беше най-голямата парична смяна в света до момента.Някои от валутите, сменени от еврото, включват австрийски шилинг, френски франк, гръцка драхма и италианска лира.

3 януари 1922 година

Английският откривател Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон в Долината на царете, покрай Луксор в Египет.

Тутанкамон ръководи Египет като фараон в продължение на 10 години до гибелта си на 19-годишна възраст, към 1324 година пр.н.е.

6 януари 1066 година

Харолд Годуинсън, граф на Уесекс, е определен от Witan (събранието на благородници, които стояткато съвет на англосаксонските крале) за идващия крал на Англия.Известно е, че той ще почине в борбата при Хейстингс по-късно същата година, когато се бие с Уилям Завоевателя.

8 януари 793 година сл. Хр.

Датските викинги нападатостров Линдисфарн край североизточното крайбрежие на Англия – унищожаватпрочутата му черква Св. Кътбърт и изпращат ударна вълна в Европа.

Въпреки нападението християнска общественост оцелява в Линдисфарн и записва събитието на известния „ Камък на Страшния съд “.

10 януари 1918 година

Камарата на лордовете одобрявазаконопроекта за представителството на народа, който дава на дамите над 30-годишна възраст право на глас.Същият закон дава право на глас на всички мъже на възраст над 21 години.

Едва със Закона за равни права на глас от 1928 година всички дами на възраст над 21 години могат да гласоподават и дамите най-сетне получават същите права на глас като мъжете.

11 януари 1569 година

По време на ръководството на кралица Елизабет I в Англия се организира първата държавна лотария.Билети могат да бъдат закупени от западната врата на катедралата Сейнт Пол в Лондон.

Работейки за набиране на средства за няколко плана за благоустройство, на кралица Елизабет е даден избор сред налагането на нов налог и провеждането на първата държавна
лотария.Кралицата взема решение да направи лотария.

13 януари 1893 година

Във Англия се ражданова политическа партия, откакто Джеймс Кийр Харди сплотява социалистите под името Комитет на трудовото посланичество.

15 януари 1559 година

Елизабет I е коронясана за кралица на Англия на 25-годишна възраст. Елизабет е щерка на Хенри VIII и втората му брачна половинка Ан Болейн, която е обезглавена през 1536 година

Тя продължавада цари 45 години в това, което е запомнено като „ златен век “ на британската история.

15 януари 2001 година

Докато работеха за основаването на Nupedia – онлайн енциклопедия, написана от учени – Джими Уелс и Лари Сангър стартираха и втора безвъзмездна енциклопедия, наречена Wikipedia, в която всеки може да способства.

Въпреки че в началото Wikipedia не притегли доста внимание, тези дни проучванията демонстрират, че Wikipedia има към 18 милиарда проявления на страници и 20 000 добавени публикации всеки месец.

16 януари 1986 година

На 57-ия му рожден ден бронзов бюст с глава и плещи на Мартин Лутър Кинг-младши беше открит в Ротондата на Капитолия във Вашингтон.Това е първата скулптура на афроамериканец, която се появявав постройката.

Четири дни по-късно, на 20 януари, страната провеждапървия народен празник на Мартин Лутър Кинг-младши.

18 януари 1486 година

След 30 години революция във Войните на розите, кралските домове Йорк и Ланкастър са обединени от брака на Тюдор Хенри VII с най-голямата щерка на Едуард IV, Елизабет Йоркска.

Двойката има благополучен брак и основава седем деца дружно (включително бъдещия крал Хенри VIII) преди гибелта на Елизабет през 1503 година

20 януари 1265 година

Първият парламент в Англия се събира в Уестминстър Хол в Лондон под краткотрайното ръководство на Симон дьо Монфор, който преди е прочут като граф на Лестър.За първи път в една зала се събиратпредставители от градове и села от цялата страна.

Де Монтфорд управлява въстанието против крал Хенри III по време на Втората баронска война.Той става държател на Англия посредством военна тирания за по-малко от година.

20 януари 2009 година

Барак Обама стана 44-ият президент на Съединени американски щати.

Обама беше първият афроамериканец на поста, ръководейки страната си до 20 януари 2017 година, когато Доналд Тръмп пое поста.

21 януари 1846 година

След като самичък основава вестника, Чарлз Дикенс разгласява първото издание наThe Daily Newsв Лондон.The Daily Newsбеше считан за коренен противник на деснияMorning Chronicle.

Вестникът в началото не реализира търговски триумф, тъй че откакто самичък редактира 17 броя, Дикенс предава редакторството на своя другар Джон Форстър, който има повече журналистически опит.

21 януари 1969 година

Представителят на Ню Йорк Шърли Чизолм стана първата чернокожа жена, определена в Конгреса.Чизлом изкара седем мандата, основа Конгресната група на черните и Женската група, а също по този начин се кандидатира за президент през 1972 година – първата чернокожа жена, която се бори за огромна партийна номинация.

През 1973 година тя сподели: „ Следващият път, когато жена от какъвто и да е цвят на кожата или арфоамериканецот какъвто и да е пол се стреми да стане президент, пътят би трябвало да бъде малко по-гладък, тъй като аз помогнах да го проправя. “

22 януари 1879 година

Командвани от Ntshingwayo kaMahole Khoza и Mavumengwana kaNdlela Ntuli, към 20 000 зулуски воини нападат и избиват 2000 английски сили в Isandhlwana в провинция Натал, Южна Африка.

Британските загуби включват към 800 бойци от постоянната войска и 500 африкански спомагателни бойци.Битката при Исандлуана е една от първите значими борби от англо-зулуската война.

22 януари 1970 година

Първият аероплан Boeing 747 Jumbo, пренасящ 324 платени пасажери, се завръща на лондонското летище Хийтроу, откакто приключи първия си трансатлантически полет от Ню Йорк.

24 януари 1965 година

Известният боен министър-председател Уинстън Чърчил умря на 90-годишна възраст. Погребан в Уестминстър Хол в Лондон, Чърчил стана първиянекралски представител, получил държавно заравяне след Уилям Гладстон през 1898 година

Чърчил подаде оставка като министър-председател през 1955 година, само че не се отдръпна от политиката до 1964 година

26 януари 1788 година

Капитан Артър Филип управлява флота от 11 английски кораба, пренасящи пандизчии до колонията Нов Южен Уелс, което всъщност бележи основаването на Австралия.

Първоначално е планувано Австралия да бъде наказателна колония (място за изгнание на пандизчии и осъдени), само че това продължава единствено до 1868 година

27 януари 1926 година

Шотландският откривател, електроинженер и иноватор Джон Логи Беърд показва новата си машина – първата в света телевизионна система, работеща онлайн – пред Кралския институт в Лондон.

28 януари 1807 година

Демонстрирано в Pall Mall, Лондон стана първия град в света, осветлен с газови светлини.Газовите лампи костват към 75% по-малко от маслените лампи и свещите.

До 1859 година газовото осветяване е намерено в цяла Англия и към хиляда бензиностанции са основани, с цел да отговорят на търсенето на новото гориво.

29 януари 1596 година

Известният британски откривател, морски капитан, политик и търговец на плебеи от Елизабетинската ера, сър Франсис Дрейк, е заровен в морето.

Дрейк е взел участие в някои от най-ранните британски плавания за плебеи и си е спечелил известност с пиратството си против испанските кораби и владения.Изпратен в Южна Америка от кралица Елизабет I през 1577 година, Дрейк се завръща вкъщи през Тихия океан и става първият англичанин, обиколил земното кълбо.

30 януари 1649 година

Английският крал Чарлз I е обезглавен в Уайтхол, откакто съдът го определякато „ тиранин, изменник, палач и зложелател на народа “.Той е погубен за закононарушенията си по време на британските цивилен войни – водени сред роялисти и парламентаристи – от Оливър Кромуел.

След изтезанието на Чарлз I монархията е краткотрайно отстранена и Оливър Кромуел поема контрола като лорд протектор на новата Английска общественост.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР