“Нарастващият брой на жените режисьори, ръководещи големи проекти за последните

...
“Нарастващият брой на жените режисьори, ръководещи големи проекти за последните
Коментари Харесай

10 филма, режисирани от жени, които всеки трябва да гледа

“Нарастващият брой на дамите режисьори, ръководещи огромни планове за последните две години се трансформира в наклонност, която ще продължи да се ускорява и процентите ще скочат. А това демонстрира, че има вяра за баланс сред половете ”, споделя доктор Марта Лаузен, създател на Центъра за проучване на дамите в малкия екран и киното към университета в Сан Диего. В годината, в която  ( " Земя на номади " ) и Емералд Фенел () са любимци в битката за " Оскар " за най-хубав режисьор, няма по какъв начин да не се насладим и да не си припомним и други филми, основани от дами.

“Клео от 5 до 7 ” (1962) на Анес Варда 

Една от определящите произведения на френската нова вълна е драмата на “Клео от 5 до 7 ”. Тази феминистка класика показва живота на певицата Клео, която си е внушила, че има рак и тръпне в очакване на резултатите от медицинският тест. Съзерцавайки личната си смъртност, тя се скита из парковете и кафенетата на Париж, пробвайки се да се разсее.



“Седемте хубавици ” (1975) на Лина Вертмюлер

Работата по този филм прави Вертмюлер първата жена, номинирана за " Оскар " за най-хубав режисьор. Един от най-обсъжданите филми за десетилетието си, „ Седемте хубавици “ е черна комедия, разкриваща историята на един мъж, който оцелява на фронта през Втората международна война и напуща армията, само че е хванат от нацистите и попада в концентрационен лагер. Лина се базира на традицията на commedia dell'arte, с цел да изрази своите показа за фашизъм и геноцид.



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР