Нарастващ гняв в Хавай заради реакцията на правителството на най-смъртоносните горски пожари от век

...
Гневът нарастваше в събота заради официалния отговор на ужасяващия ад,
Коментари Харесай

Гневът нарастваше в събота заради официалния отговор на ужасяващия ад, който изравни хавайски град, убивайки най-малко 89 души в най-смъртоносния горски пожар в Съединените щати от над 100 години.

Повече от 2200 сгради бяха повредени или унищожени, докато огънят обхвана Лахайна, според официални оценки, нанасяйки щети от 5,5 милиарда долара и оставяйки хиляди без дом.

Хавайските власти започнаха разследване на справянето с огъня, с жители казват, че не е имало предупреждение.

„Планината зад нас се запали и никой не ни каза Джак“, каза Вилма Рийд пред AFP.

„Знаете ли кога открихме, че има пожар? Когато беше отсреща на улицата.“

 Рийд, чиято къща беше унищожена от пожара, каза, че сега зависи от подаянията и добротата на непознати.

„Сега това е моят дом“, каза 63-годишната жена, сочейки към колата, в която е била спи с дъщеря си, внука си и двете си котки.

Лахайна, град с над 12 000 жители и бивш дом на хавайското кралско семейство, е превърнат в руини, а оживените му хотели и ресторанти са превърнати в пепел.

A banyan дърво в центъра на общността в продължение на 150 години е белязано от пламъците, но все още стои изправено, клоните му са оголени, а саждистият му ствол се е трансформирал в неудобен скелет.

Най-смъртоносният от един век

Губернаторът Джош Грийн каза пред репортери в събота, че броят на потвърдените мъртви ще продължи да расте.

„Има 89 смъртни случая, които са измерени“, каза той. „Ще продължи да расте. Искаме да подготвим хората за това.“

Новият брой прави пожара най-смъртоносния в Съединените щати от 1918 г., когато 453 души загинаха в Минесота и Уисконсин, според организацията с нестопанска цел изследователска група Националната асоциация за противопожарна защита.

„Не знам кой се измъкна“: Жителите на Хавай се завръщат у дома след опустошителните горски пожари

Началникът на полицията в Мауи Джон Пелетие каза само част от зоната на бедствието е била претърсена и само две от 89-те жертви са били идентифицирани поради това колко силно са били изгорени.

"Останките, които намираме, са от пожар, който е разтопил метал", каза той. „Трябва да направим бърза ДНК, за да идентифицираме всеки един от тях.

„Когато вземем останките... те се разпадат.“

„Подценихме смъртоносността“

Конгресменът от Хавай Джил Токуда каза пред CNN, че служителите са били изненадани от трагедията.

„Подценихме смъртоносността, бързината на огъня“, каза тя.

Грийн, губернаторът, защити незабавната реакция, като каза, че ситуацията е била усложнен от наличието на множество пожари и от силата на ветровете.

„След като видяхме тази буря, имаме съмнения, че много би могло да се направи с огнен бързо движещ се огън като този“, каза той.

Хавай Генералният прокурор Ан Лопес каза, че нейната служба ще проучи „критично вземане на решения и постоянни политики, водещи до, по време и след горските пожари на островите Мауи и Хавай тази седмица.“ 

Мауи претърпя множество прекъсвания на електрозахранването по време на кризата, което попречи на много жители от получаване на спешни сигнали на мобилните си телефони – нещо, за което Токуда каза, че служителите трябва да са се подготвили.

Не са задействани сирени за спешни случаи и много жители на Лахайна разказаха, че са научили за пожара, тъй като съседите тичали по улицата и крещели на хората да напуснат .

„Трябва да се уверим, че се справяме по-добре“, добави Токуда.

Пожарите следват други екстремни метеорологични явления в Северна Америка това лято, с рекордни горски пожари, които все още горят в цяла Канада, и голяма гореща вълна изпича югозападната част на САЩ.

Европа и части от Азия също претърпяха високи температури, с големи пожари и наводнения, причинили хаос. Учените казват, че причиненото от човека глобално затопляне изостря природните опасности, правейки ги по-вероятни и по-смъртоносни.

Затвор

За мнозина, които избягаха от пламъците, мизерията се усложни в събота, тъй като не им беше позволено да се върнат до домовете си.

Полицията на Мауи каза, че лица от обществеността няма да бъдат допуснати в Лахайна – дори някои от онези, които могат да докажат, че живеят там.

„Ако вашият дом или бивш дом е в засегнатия район, ще няма да бъде позволено (влизане), докато засегнатата зона не бъде обявена за безопасна", се казва в съобщение за пресата.

"Всеки, който влезе в зоната на бедствието... подлежи на престъпление, което се наказва с до една година затвор и 2000 долара глоба."

Някои жители чакаха на блокада с часове с надеждата да им бъде позволено да разровят пепелта или да потърсят изчезнали домашни любимци или близки.

След това изведнъж пътят беше блокиран, съобщи NBC News.< p>„Как хората трябва да стигнат до там? Проклетите пътища са затворени“, каза жителят на Лахайна Даниел Райс.

„Потърсете малко власт. Разбери го. Това са глупости."

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР