Напусна ни големият актьор от трупата на Народния Васил Стойчев,

...
Напусна ни големият актьор от трупата на Народния Васил Стойчев,
Коментари Харесай

Отиде си Васил Стойчев

Напусна ни огромният артист от трупата на Народния Васил Стойчев, оповестиха от театъра. Един от доайените на първата ни натрупа си отиде на 85-годишна възраст, оставяйки след себе си ера от театрални и кино функции, чест и достолепие и уроци, които ще помним. Поклонението пред паметта на Стойчев ще се състои в събота, 18 юли 2020-а, от 11:00 часа във фоайето на Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Изключителен артист и човек, той бе индивидът, с помощта на който през 2016-а на първата обичайната среща артистите-ветерани, проведена от Народния спектакъл, всички си припомнихме именитите времена на турнетата и предишното на трупата. Завинаги в историята остават десетките му театрални и кино функции, както и последната му изява – изключителният видео запис на „ Българският език “ на Иван Вазов за акцията „ Препрочитаме Вазов “.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935-а в град Кюстендил в фамилията на фотограф - „ Фото Бански “. Завършва Образцов стопански колеж в София, една година учи във ВИИ „ Карл Маркс “ и През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ със компетентност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов. Заедно с сътрудниците си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “ Бургас. През 1960/61 дружно със брачната половинка си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния спектакъл, където прекарва 50 години от креативната си кариера. Кавалер е на Наградата „ Икар “ на Съюза на артистите в България „ за извънреден креативен принос към българския спектакъл “ през 2013-а.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР