Напук на повсеместната съпротива, на която се натъкнаха, в петък

...
Напук на повсеместната съпротива, на която се натъкнаха, в петък
Коментари Харесай

Парламентът окончателно одобри 10-годишна давност за дългове

Напук на повсеместната опозиция, на която се натъкнаха, в петък депутатите утвърдиха дефинитивно на второ четене промени в Закона за отговорностите и договорите, с които вкараха 10-годишна отминалост за задълженията на физически лица.

Мярката беше импортирана от ГЕРБ и „ Обединени патриоти ”, само че получи поддръжката и на Българска социалистическа партия. Единството на ръководещите и опозицията в тази ситуация е изключително впечатляващо, в случай че се вземе поради, че предлагането на болшинството беше посрещнато „ на нож ” от всички заинтригувани страни отвън Народното събрание. Този факт обаче въобще не повлия на депутатите, които се пазят против всички рецензии с аргумента, че смяната поставя завършек на фигурата на „ безконечния дебитор ”.

Новият текст в закона гласи, че с приключването на 10-годишна отминалост се погасяват парични вземания против физически лица, без значение от спирането й, с изключение на когато задължението е отсрочено или разсрочено. Давността не се ползва за вземания от комерсиалната активност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в дружество; за непозволено увреждане; за безпричинно обогатяване; за издръжка; за трудово възнаграждение; за обзщетения по Кодекса на труда.

Давността няма да тече сред близки родственици – родители и деца, съпрузи, настойници, попечители, за вземания на сдружение против шефа и до момента в който трае правосъдният развой за вземането.

За заварените случаи отминалостта стартира да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително произвеждане отминалостта стартира да тече от деня на образуването му, а когато такова не е формирано – от деня на влизането в действие на акта, с който е прието вземането.

Депутатите редуцираха и периода за влизането в действие на законовите ремонти – от 6 месеца на 3 месеца от обнародването им в „ Държавен вестник ”

 

Очаквайте детайлности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР