Напук на плановете на ЕС и отделните държави-членки, включително и

...
Напук на плановете на ЕС и отделните държави-членки, включително и
Коментари Харесай

Напук на плановете за чист въздух: Драстичен ръст на продажбите на дърва за огрев

Напук на проектите на Европейски Съюз и обособените държави-членки, в това число и България, за ограничение на използването на дърва за огрев през зимата – посочени като източник на най-голямото замърсяване на въздуха, страната е продала с над 50% повече от плануваните за даване количества.

Това излиза наяве от думите на министъра на земеделието Явор Гечев в отговор на парламентарен въпрос, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Определеното за 2022 година количество за дърва за огрев за директни продажби на физически лица по описи от кметствата към края на октомври т.г. възлиза на 1 550 951 пространствени куб.м., при продадени 912 329 куб. м. през 2021 година

При всички държавни горски предприятия плануваните за даване количества надвишават осъществените през миналата 2021 година приблизително с 50%, или с над 600 000 прочие м3. Според Гечев всички горски стопанства са създали оптималното, с цел да „ бъдат задоволени оптимално потребностите на локалното население “.

Единственият проблем се оказва потенциалът на дърводобивните компании, твърди министърът и показва, че в тях работната ръка непрекъснато изтича към други браншове, като това постанова горските и ловни стопанства да назначават лични бригади за дърводобив.

230 хиляди души са имащите право на помощ за отопление, като тази численост непрестанно нараства. Помощта за жителите е плод на тристранно съглашение сред Министерство на земеделието и храните, МТСП и АСП, като броят на лицата, които обгръща мярката за даване на дърва за зимата, непрестанно пораства.

Справка за общото количество добива дървесина по обособените горски предприятия в страната демонстрира, че най-вече дърва са изсечени в Южното централно Директива за птиците Смолян – 972 850 прочие м3, а минимум – в Северозападното във Враца – 365 467 м3.

Според плановете на земеделското министерство широколистната дървесина, която по традиция е по-скъпа от иглолистната, се търгува в размер на от 30 до 79 лева за кубик, като това е цена без включен превоз и товарене, а евентуално и за 1-метрови дървета.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР