Напук на печалните резултати на българската туристическа индустрия ресорният министър

...
Напук на печалните резултати на българската туристическа индустрия ресорният министър
Коментари Харесай

Бърза реклама, бърз поток от туристи, размечта се министър Николова

Напук на печалните резултати на българската туристическа промишленост отрасловият министър Мариана Николова се старае да излъчва отпимизъм и всеки ден се пробва да създава положителни вести. Задача е сложна и не й се получава.

„ Смятам, че бързата реклама в обществените мрежи може да ни донесе бърз поток от туристи “, разгласи Николова през днешния ден пред Нова тв. Тя посочи, че има обезпечен бюджет за реклама във фейсбук и останалите сходни канали - към 500 000 лв., и че сумата е достатъчна.

Проблемите обаче не са в липсата на информация за прелестите на България, а в здравните ограничавания, обслужването, цените, качеството на храната по курортите ни и впрочем. А там държавата никаква я няма. На този декор ръководителката на сектор " туризъм " в държавното управление призна, че и през зимата се разчита на българския екскурзиант да избавя ски сезона.

А по какъв начин страната ще избавя туристическия бизнес, който остава в невиждана рецесия? Браншът се нуждае от около 160 млн. лв. за покриване на загуби, породени от пандемията, а досега обезпечената сума за компенсиране е едвам 10 млн. лв.. Този бюджет ще подкрепи към 1000 компании, твърди Николова. 

Прословутото удължение на мярката 80/20 - за опазване на работни места, към момента не е придвижено.  Предстои разискването му в тристранния съвет, разясни министърката. 

Тя загатна, че има запаси към рекламните акции по време на предшественичката й Николина Ангелкова. Но незабавно даде поръчка, че ще върви по същия път  - изясни, че би трябвало да се популяризират малко познати кътчета на България. За същото Ангелкова даде значително пари за същото. 

Марияна Николова разгласи, че България има най-ниска заболеваемост от ковид на Балканите и това, че сме безвредна дестинация, би трябвало интензивно да се популяризира в обществените мрежи. Тя даде обещание да образува съвещателен експертен съвет, който да й оказва помощ да взима верните решения за идния зимен сезон. Прогнозите са за към 40% отлив от ски курортите. 

Министърката даде много объркана оценка на летния сезон: " Не можем да кажем, че е сполучлив, само че имаме триумф в някои от курортите по Южното Черноморие. Имаме и спад тук-там по Северното Черноморие ". И регистрира някои цифри: " 70% беше прогнозата за спад при непознатите туристи, а 30% за българските. Към сегашния миг имаме пренощували над 1.36 млн. туристи, от които 1 млн. са българските и 360 хиляди са непознатите. Отворихме пазарите за Израел и Украйна, следва и вероятно отваряне на турския пазар “.  

„ Политиката във връзка с пандемията се промени напълно. Туризмът няма да бъде същият и обичайният туризъм, с който бяхме привикнали, към този момент е архаично разбиране “, заключи дамата, която е и вицепремиер. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР