Напрежението в Павликени и околностите расте лавинообразно през последните дни.

...
Напрежението в Павликени и околностите расте лавинообразно през последните дни.
Коментари Харесай

Напрежението в Павликени заради завода на Гайтански расте, ще се търси помощ от президента

Напрежението в Павликени и покрайнините пораства лавинообразно през последните дни. В прорез с признатата декларация от Общински съвет, срещу изгарянето на RDF в Павликени, зам.-кмета на Община Павликени – госпожа Анастасия Вачева, поддържа с гласа си инвестицията на компания " Петрургия " със притежател Румен Гайтански-Юнг. Положителното мнение за завода за каменна вата край Павликени, което даде Екологичният експертен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново, изправи на хората на нокти.

" Изключително неприятно усещане ми направи госпожа Вачева, зам.-кмет на Павликени. Въпреки изрично признатата декларация на Оценка за съвместимост срещу плана, тя, дружно с кмета на с. Върбовка, гласоподаваха ЗА плана, с което се трансфораха в недостойни предатели. И двамата нямаха никаква експертиза и знания по тематика " околна среда ", само че с техните два гласа, решението ОДОБРЯВАМ се одобри. При все това, госпожа Вачева, сподели, че всеобщите митинги не били митинги, а " манифестации " и " политически мероприятия " и че хората от Павликени одобрявали плана ", показа г–н Пенчо Пандъков от съдружие " Балканка ", който участва на Експертният екологичен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Сблъсъкът сред кмет, заместници и Общински съвет следва. Общинските съветници недоволстват от развоя на нещата, а доста от тях признават, че са научили за същината на инвестицията прекомерно късно. Дали Общински съвет Павликени ще изиска сметка от зам.-кмета госпожа Вачева за дейностите ѝ, ще стане ясно тези дни. В интерес на истината през последните дни доста хора от региона схванаха за казуса и в този момент публичният интерес и внимание са доста по-изострени.

Според член 18. (1) от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, Общинският съвет е орган на локалното самоуправление и се избира от популацията на общината при условия и по ред, избрани от закона. Изпълнителната власт надлежно би трябвало да се съобрази с актовете признати от Съвета. Ако с съвсем цялостно единогласие Общински съвет Павликени са приели декларацията срещу построяването на инсинератор в с. Върбовка, за какво кметът, в лицето на госпожа Анастасия Вачева, гласоподава ЗА нейното създаване?

Открито писмо към Румен Радев

Заради протичащото се, към този момент се готви намерено писмо към президента, научи Actualno.com. В него непосредствено се показва, че кметът на Павликени Емануил Манолов е член на Инициативния комитет, който издигна Радев за втори мандат като държавен глава на България. " В резултат на неговите дейности, Община Павликени и цяла Централна Северна България са загрозени от екологична злополука, която ще унищожи нашето бъдеще. Г-н Манолов и негови подчинени, директно волята на жителите на община Павликени, и пренебрегвайки призната с изрично болшинство декларация на Общински съвет - Павликени срещу построяването на Топлоелектрическа централа за изгаряне на боклуци с потенциал 1160 тона ден, бяха решаващите гласове в експертна комисия на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново, която гласоподава да одобри предлагането на вложителя " Петрургия " ООД ".
Заводът за горене на отпадък на Румен Гайтански край Павликени се трансформира в скандал
Положително мнение за завода за каменна вата край Павликени, който желае да направи компанията " Петрургия " на Румен Гайтански-Юнг, извес...
Прочети повече
" В момента в община Павликени няма нито убеждението, че нашите избранници следват правилата на правда и правдивост, нито има и най-малка причина да имаме вяра, че институциите в лицето на господин Манолов и неговите доближени желаят да си взаимодействат и сътрудничат с нас, хората на община Павликени и жители на Република България. Напротив, те категоризират нашето обезпечено от Конституцията право на кротичък митинг като " напън и насила " върху тях, хората, които следва да се вслушват във волята на гласоподавателите, гласоподавателите, които заплащат и техните заплати посредством налозите които плащаме на страната.

Г-н Президент, ние откликнахме на Вашето обръщение, " Мутри, Вън! ". Някои от нас неведнъж бяхме на митингите от 2020-та година. В идващите дни, ние ще срещнем Президентството в детайли с въпросът към предлагането на Петрургия ООД да построи инсинератор за изгаряне на боклуци до село Върбовка, община Павликени. Ще Ви срещнем и с обстоятелствата към дейностите на господин Манолов в интерес на вложителя, които будят, меко казано, неразбиране. Ще го създадем, с цел да прецените какво можете да извършите Вие, в границите на Вашите пълномощия и честен престиж, персонален и институционален, да ни помогнете в нашата обективна, проведена, и мирна опозиция против този инсинератор, който би бил палач на нашето бъдеще в случай че бъде издигнат и пуснат в употреба.

Най-малкото, откакто бъдете осведомен с обстоятелствата, се надяваме да се разграничите обществено от господин Емануил Манолов. А за какво не да се присъедините и към нашите апели към община Павликени ".
Протест в Павликени - против цех с проект за горене на над 2,5 пъти повече отпадък от София
На съвещание на общинския съвет в Община Павликени беше призната декларация срещу депозиране и изгаряне на големи количества RDF гориво...
Прочети повече
В писмото се припомня и, че досегашният шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново Цонка Христова е била назначена от служебното държавно управление, водено от Стефан Янев, който в този момент е министър на защитата.

Реакцията на страната до момента

" Искам да успокоя хората, че ние имаме задача да следваме публичния интерес и да го пазиме. Както споделих има доста процедурни нарушавания, за които в случай че не го върне новия шеф аз ще го върна ". Това са думи на министъра на околната среда и водите и вицепремиер Борислав Сандов по въпроса за завода за каменна вата при село Върбовка, община Павликени.

На 1 февруари беше извършена среща сред регионалния шеф на Великотърновска област Людмила Илиева и Сандов, като главната тематика бяха въпроси, провокирали публично неодобрение в региона. Министърът показа и новия началник на Регионална ревизия за запазване на околната среда Велико Търново (РИОСВ) – госпожа Мая Радева. Радева има опит в управлението на предпазени територии. В биографията ѝ откриваме, че е била началник на натурален парк " Българка " в продължение на 12 години и еколог на община Трявна в продължение на 11 години.

Автор: Анна Борисова

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР