Напрежението в Ерусалим също се повишава след поредица от нападения.

...
Напрежението в Ерусалим също се повишава след поредица от нападения.
Коментари Харесай

Поредица от нападения в Ерусалим - палестинец уби седем души до синагога

Напрежението в Ерусалим също се покачва след поредност от набези. 13-годишен палестинец рани тежко от засада татко и наследник при второ нахлуване в границите на часове. Нападателят е в болница откакто е бил прострелян от минувачи.

По-рано седем души починаха и трима бяха ранени откакто палестинец откри огън край синагога в Източен Ерусалим. Стрелецът е бил премахнат от силите за сигурност. Нападението е най-смъртоносното в региона от 2008 година и беше осъществено точно на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

След двете набези израелската войска изпрати подкрепления на окупирания Западен бряг и разположи за непрекъснато елементи за битка с тероризма в региона на Ерусалим. До стените на Стария град 13-годишният палестинец е устроил засада на петима минувачи и съумял да рани тежко двама от тях. Останалите отвърнали на огъня и ранили стрелеца.

" Това е доста повишаване на нивото на гнет, каквото не сме виждали до момента. Едва през вчерашния ден имаше още едно ужасяващо нахлуване ", сподели Дийн Елсдун - представител на израелската полиция.

21-годишен палестинец от източен Ерусалим е нападателят, лишил нощес живота на седем души и ранил трима до синагога в Неве Яков - квартал на еврейски заселници. Жертвите си тръгвали след работа за началото на еврейския Шабат. Стрелецът се е опитал да избяга с кола, само че е бил премахнат от силите за сигурност. По случая има 42-ма задържани.

Израелският министър председател Бенамин Нетаняху посети мястото на нападението, както и крайнодесния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който даде обещание да върне сигурността по улиците на Израел.

" Призовавам хората да не вземат закона в свои ръце. За тази цел имаме войска, полиция и сили за сигурност ", съобщи Нетаняху.

Украинският президент Зеленски съобщи, че терорът няма място в актуалния свят нито в Израел, нито в Украйна и уточни, че една от жертвите е украинска гражданка. Бащата на ликвидирания нападател разказа сина си като редови жител, без политически пристрастия.

" Мнозина оставят обръщение преди да умрат, само че не и той. Само Господ знае какво е станало, какво е мислел и от кое място е взел оръжието ", сподели Мусса Алкам - татко на нападателя при джамията.

Палестински групировки приветстваха нападението, само че не признаха, че то е дело на техен човек. Напрежението ескалира след убийството в четвъртък на девет палестински бунтовници и цивилни при израелска военна интервенция в Дженин на окупирания Западен бряг.

Последва изстрелване на ракети против Израел от Газа, израелската войска отговори с въздушни удари. Организация на обединените нации моли страните към оптималната умереност. Евросъюзът прикани Израел да употребява смъртоносна мощ единствено като последно средство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР