Напрежението около Украйна поставя на изпитание отношенията между френския президент

...
Напрежението около Украйна поставя на изпитание отношенията между френския президент
Коментари Харесай

Кризата Украйна-Русия: На ход е Макрон

Напрежението към Украйна слага на тестване връзките сред френския президент Еманюел Макрон и съветския му сътрудник Владимир Путин, написа в. „Фигаро“. Очаква се двамата държавни глави да беседват за да реализират деескалация. Това може да се окаже завой в политиката на Макрон по отношение на Русия, отбелязва френското издание, съгласно което президентът на страната дълго време се е надявал на стопляне на връзките с Москва, само че думите и държанието му са станали по-твърди поради нападателната външна политика на Путин и неговите опити да дестабилизира Европа.

„Русия стана мощ, допринасяща за нестабилност“, твърди към този момент Макрон, който показва поддръжката си за Киев от началото на рецесията.

„Макрон продължава политиката си на протегната ръка“ към Путин. Досега демонстрираната от него подготвеност за разговор обаче не се оправдава, разяснява различен френски ежедневник – „Монд“.

Докато е ротационен ръководител на Европейски Съюз, Франция не може да направи доста, без да мине през съюза, отбелязва в. „Депеш“. Според френското издание това лишава страната от опция за независими маневри.

Преди време множеството страни отхвърлиха концепцията за започване на стратегически разговор с Путин, препоръчана от Макрон и тогавашната немска канцлерка Ангела Меркел, като избраха да оставят тази отговорност на Съединени американски щати и НАТО, написа „Депеш“.
Газът слага Европа и Русия във взаимна взаимозависимост. Затова въпросът за енергетиката е от основно значение, акцентира френското издание.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести украинския си сътрудник Володимир Зеленски, че украинската столица може да бъде „оплячкосана“ при възможна съветска инвазия, написа английският в. „Индипендънт“.

Според неизвестен източник на изданието американският държавен глава е споделил, че нашествието следва в скоро време и е съвсем несъмнено, откакто земята замръзне. Тази оценка не беше упомената в оповестеното от Белия дом изказване за вчерашния диалог, отбелязва английският ежедневник. „Индипендънт“ показва, че украинското държавно управление наподобява не счита възможен спор за толкоз евентуален, колкото Байдън.

Русия обмисля „сериозно предложение“ за ревизия на американски ракетни бази, целящо да понижи напрежението, обвързвано с Украйна, написа различен английски вестник – „Телеграф“.

Вашингтон съобщи, че е направил насрещни оферти, откакто Съединени американски щати и НАТО отхвърлиха настояването на Москва за недопускане на вероятно приемане на Киев в Алианса. Предложенията включват контракти за надзор на въоръженията, ограничение на военните учения, както и даване на Москва на достъп до обекти на НАТО в Европа – нещо, което Русия от дълго време желае.
Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че има опция за започване на разговор по „вторични проблеми“, само че изрази страдание за неналичието на прогрес по главното искане на Кремъл – да бъде изключено вероятно приемане на Украйна в Алианса.

Представител на съветското министерство на външните работи сподели през вчерашния ден, че страната му счита една война с Украйна за немислима, напомня „Телеграф“.

Пентагонът съобщи, че е бил квалифициран за рецесията в Украйна, и уточни кои американски военни сили може да бъдат ситуирани в Източна Европа за възстановяване на сигурността, написа в. „Вашингтон пост“.

Евентуално разполагане на военни сили на Съединени американски щати може да укрепи доста опциите на НАТО в Европа. Пентагонът обаче би трябвало да балансира сред демонстрацията на увереност, работата с европейските съдружници, избягването на евентуално утежняване на обстановката и запазването на фокуса си върху обвързваните с Китай опасения за сигурността в други райони, отбелязва американският ежедневник.

Президентът Байдън изключи опцията за изпращане на американски войски да се борят в Украйна при възможен спор. Има обаче редица други благоприятни условия за разполагане на войски по източната граница на НАТО, написа „Вашингтон пост“.

Американското издание цитира Елбридж Колби, почитан чиновник на министерството на защитата по време на администрацията на Тръмп, съгласно който администрацията на Байдън би трябвало ясно да съобщи, че поддържа НАТО и ще продължи да бъде част от него, само че в това време да предизвести съдружниците, че Съединени американски щати би трябвало „наистина да дадат приоритет“ на Азия. „Фактът, че има рецесии, не трансформира ни минимум главните обстоятелства, а те са, че Азия е най-важният район, а Китай – главната опасност за нас“, споделя той.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР