Напрежението около касирания избор за нов Сливенски митрополит провокира още

...
Напрежението около касирания избор за нов Сливенски митрополит провокира още
Коментари Харесай

Митрополит Йоан оттегли подкрепата си от спорна наредба, прокарана от Николай Пловдивски

Напрежението към касирания избор за нов Сливенски митрополит предизвика още по-сериозен ужас в Светия Синод.

Седмица откакто Синодът одобри нова противоречива разпоредба, с която лишава правото на локалните свещеници и миряни сами да дефинират своите избраници за епископ, Варненският митрополит Йоан отдръпна първичната си поддръжка за нея.

" Ние като индивиди безспорно позволяваме недостатъци, пропуски и неточности. Такова едно преждевременно решение, което провокира огромно разстройване измежду църковния народ, беше признатата на съвещанието на Св. Синод на БПЦ–БП на 24 февруари т.г. „ синодална разпоредба “. По нея се произнесоха авторитетни адвокати и други експерти, които установяваха съществени проблеми предвид на досегашната процедура, на Устава на БПЦ–БП и на държавното законодателство. Стана ясно, че сходна разпоредба не може да бъде призната и приложена ", се споделя в позицията на Варненския митрополит Йоан.

Тя е подписана и от Врачанския митрополит Григорий, като те към този момент се причисляват към други трима съперници на наредбата - ловчанския митрополит Гавриил, неврокопския Серафим и видинския Даниил.

Отрицателно мнение против нея има и от страна на митрополит Йосиф на Съединени американски щати, Канада и Австралия, който даже заприказва за политически напън върху Светия синод.

Митрополит Йоан е краткотрайно ръководещият Сливенската епархия след гибелта на 84-годишния Йоаникий през януари 2024 година

Под негово управление се проведоха и изборите за нов митрополит, които обаче бяха поради хипотетични злоупотреби при гласуването и поради скандал с църковни парцели, за които е отговарял любимецът във вота.

Недоволство от гласуването имаше и в Светия синод, в който въздействието на Пловдивския митрополит Николай сега е най-силно. Неговият заместител Арсений беше претендент за Сливенски митрополит, само че локалното заседание даже не го позволи до финалния лист от две имена, от които Синодът би трябвало да дефинира фаворит.

" Не е загадка, че дори и в Америка се знаят имената на двамата фактори, единият в Св. Синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха нужните гласове, за което приветствам смелите 42 гласоподаватели от Сливен за смелостта и дръзновението ", разяснява няколко дни по-късно митрополит Йосиф, който се опълчва на дейностите на лобито към митрополит Николай.

Така или другояче - Синодът касира изборите за Сливенски митрополит, само че и гласоподава разпоредба, с която си присвоява правото да избира всеки идващ собствен член, без да даде опция на клириците и миряните да гласоподават.

" Жива черква има там, където има положителни енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И по какъв начин не могат да схванат нашите митрополити, че без дейни енориаши-миряни ние сме мъртви ", се споделяше в позицията на Йосиф.

Недоволство изрази и архимандрит Никанор, който предизвести, че в случай че Синодалната разпоредба за избор на митрополити остане в действие " Българската православна черква ще бъде приватизирана " и " ще се превръне в благосъстоятелност на осем съдружници - членове на Св.Синод, които оттук нататък ще се разпореждат с всичко и с всеки от нас единствено по своя воля, без да се преценяват с никого и с нищо ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР