Напрежение възникна във вторник при опита за демонтиране на Паметника

...
Напрежение възникна във вторник при опита за демонтиране на Паметника
Коментари Харесай

След напрежението: Какво се случва с Паметника на Съветската армия

Напрежение породи във вторник при опита за разглобяване на Паметника на Съветската войска в София . До него се стигна, откакто в ранните часове на деня изразеното преди месеци желание на регионалната администрация мина към дейности, а пред монумента се появи кран. Събраха се бранители на монумента, измежду тях - и депутати от Българска социалистическа партия ,и „ Възраждане ”. При опит на заместник-председателя на Българска социалистическа партия Георги Свиленски да пробие огражденията, се стигна до пострадване на ръката му. В момента в региона има засилено полицейско наличие. Има и КПП-та, а работата по демонтажа е почнала доста рано тази заран, показва.

70-годишният монумент най-вероятно ще бъде отстранен на части от центъра на София . Все още не е ясно къде тъкмо ще отиде той.

„ Отговорът на всички въпроси по тематиката е 69. Преди тъкмо 69 години паметникът е инсталиран в центъра на столицата и 69 години стигат. В последна сметка този въпрос би трябвало да се реши. Премахнатата ръка е първата стъпка в тази тенденция. Символиката я има и беше извънредно време софийското небе да бъде освободено от тази опасност на автомата „ Шпагин ”, надвиснала над него. Така евентуално Паметникът на Съветската войска към този момент не е най-високият монумент на Съветската войска в Европа. Подрязан е с толкоз, че Будапеща ни води със напълно малко ”. Това съобщи писателят Александър Шпатов, който е част от инициативния комитет за унищожаване на паметника.

Журналистът и основен редактор на klinklin.bg Калоян Константинов съобщи: „ Комунистическият режим от дълго време е разгласен за незаконен. Представете си в Германия или Франция да има монумент на Нацистка Германия, най-високия в Париж да вземем за пример, по-висок даже от Айфеловата кула или Бранденбургската врата. И хората да се бият дали да го махнат. Абсурдно е. ”

Той изрази вяра още сходни паметници да последват ориста на този в българската столица. „ Това би трябвало да стане, само че не значи да ги претопим, а да ги използваме за просветителна цел. Да бъдат преместени, а да бъдат осмислени. Проблемът не е паметникът, а това, че ние не сме осмислили въздействието на комунизма над България и на една насилническа и окупаторска войска ”, уточни още Константинов.

Шпатов пък добави, че защото няма място за ПСА в Музея на социалистическото изкуство , едно уместно ново място за него е паркът наоколо до летището .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР