Напрежение в Грузия, където тази вечер се очаква нова мащабна

...
Напрежение в Грузия, където тази вечер се очаква нова мащабна
Коментари Харесай

Нов протест в Грузия в подкрепа на Саакашвили

Напрежение в Грузия, където довечера се чака нова огромна проява на опозицията в поддръжка на някогашния президент Михаил Саакашвили. Той е в пандиза, където преди повече от месец разгласи гладна стачка и положението му се утежнява. Саакашвили отхвърля обвиняванията против него като политически.

Около 3000 души се събраха на протестен протест край пандиза, където е Михаил Саакашвили в югоизточния грузински град Рустави. Много от тях носеха плакати с надпис " Освободете Миша ".

Според управляващите, митингите са част от плануван прелом, проведен от Саакашвили. Въпреки напрежението демонстрацията приключи спокойно.



Бившият президент беше задържан на 1 октомври, откакто се завърна от Украйна, в навечерието на локалните избори. Тогава той съобщи, че има задача да окуражи опозицията и да избави страната. Саакашвили управляваше Грузия сред 2004- та и 2013-та преди да я напусне.

53-годишният някогашен президент стартира гладна стачка на 3 октомври и разгласи, че е политически пандизчия. Срещу него има обвинявания за корист с властта и прикриване на доказателства. Саакашвили беше съден задочно през 2018-та. Грози го 6-годишна присъда.

Преди дни беше обявено, че положението му се утежнява. Поддръжниците му се активизираха.

" Искането е просто, напълно просто - да се реалокира Саакашвили в специфична клиника, където има специфичен медицински личен състав и съоръжение за диагностика, които може да са му нужни, в случай че положението му се утежни. Омбудсманът ревизира по този начин наречената затворническа клиника, където те желаят да го реалокират и сподели, че там няма условия за това, няма дипломиран медицински екип да го лекува. Затова желаеме той да отиде в добра клиника ", сподели опозиционният водач Зураб Джапаридзе.

В края на октомври на Саакашвили беше осъществено кръвопреливане. Според него, лекарите в пандиза са му предписали течен разтвор.

Напрежението се повиши след публикуван от пандиза видеозапис. Властите настояват, че на фрагментите е Михаил Саакшвили, който се храни. Затворническата работа споделя, че фрагментите са от интервала 1-3 ноември и са от медицинския пункт в пандиза. Според грузинския министър на правораздаването Рати Брегадзе, Саакашвили е пил сок и е ял каша.

След обявата на записа, Саакашвили се е отказал от банкет на медикаменти. Това заяви неговият персонален доктор.

Протестите не стихват. За довечера е планувана нова проява.

" Ще се съберем в понеделник в осем часа вечерта на площад " Свобода ", с цел да протестираме против фалшифицираните избори и с цел да не позволим на ръководещата " Грузинска фантазия " да убие Михаил Саакашвили в пандиза ", сподели Ника Мелия, ръководител на Обединеното национално придвижване.

Някои от протестиращите виждат късмет в създалата се конюнктура.

" Политическата рецесия е също и опция или може да стане опция, тъй че партиите да намерят някакво рационално решение.Такава рецесия не е имало от години в Грузия ", споделя стачкуващият Джия Нодия.

На локалните избори,управляващата партия " Грузинска фантазия " победи в 19 от 20 общини, в това число в столицата Тбилиси. Централната изборна комисия на Грузия съобщи, че гласуването е било свободно и транспарантно. Опозицията обаче продължава да оспорва резултатите.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР