Напрежение между областния управител на Бургас и стопаните на плажове

...
Напрежение между областния управител на Бургас и стопаните на плажове
Коментари Харесай

Напрежение след забрана за вдигане на диги с тежка техника по плажовете на Бургас

Напрежение сред регионалния шеф на Бургас и стопаните на плажове по Южното Черноморие. Причината - заповед против построяването на пясъчните насипи по линиите. Това разгневи концесионерите, които ще апелират заповедта.

Николай Димитров от дълги години стопанисва плажа в Крайморие. Неведнъж е бил пострадал от неприятните атмосферни условия през зимата, които унищожават пясъчната линия. Без построяването на защитни насипи, възобновяване на плажовете би коствало десетки хиляди левове преди всеки летен сезон.

Тази заповед като цялостен най-вероятно ще окаже оскъдна, откакто влезе в съда. Аз желая да подчертавам върху различен въпрос. Както виждате в този момент сега, виждате какво се случва, в случай че няма такова депониране на пясък, така наречен защитни валове, каквото европейска процедура и международна съществува към този момент от десетки години, сред 2 и 5% според от плажа, морето лишава от пясъчната линия, споделя Николай Димитров.

Според новата заповед на регионалния шеф обаче, навлизането на тежка техника на плажа, с която се построяват насипи, би довело до наказания за концесионерите. Според тях без машини, насипи не могат да се вършат.

Тази заповед разпорежда да се реализира надзор по отношение на дейности дали и до каква степен е нарушена целостта на плажната линия. Ако концесионерите не нарушават още веднъж го споделям цялостна на плажната линия и крайбрежното пространство, те нямат съображение за паники, тъй че не виждам какво ги тормози, споделя проф. Мария Нейкова, регионален шеф на Бургас.

Всяха година дигите по плажовете пораждат разногласието - законни ли са или не.

Марко е от Естония, само че след пенсионирането си заживява в Равда. Днес идва да ревизира каква е обстановката на обичания му плаж.

Плажовете в България са доста красиви, само че доста мръсни. Аз персонално съм идвал да разчиствам тук. Тези насипи не са най-големия проблем, а по-скоро чистотата, споделя Марко.

Според екоинспекцията в Бургас няма законови разпореждания, забраняващи построяването на насипи. От институцията наблюдават единствено дали има увреждане на дюни и други предпазени типове по плажовете и за това дават позволение за създаване на пясъчните уреди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР