Напрежение и протести предизвикаха нови планове за застрояване по Южното

...
Напрежение и протести предизвикаха нови планове за застрояване по Южното
Коментари Харесай

Планове за строежи край Синеморец, Варвара и Резово предизвикаха протести и напрежение

Напрежение и митинги провокираха нови проекти за застрояване по Южното крайбрежие в едни от най-живописните местности край Варвара, Синеморец и Резово – последните останали незастроени " острови " край морето на юг.

Плановете са заложени в план за измененията в общия организационен проект на община Царево, оповестени за публично разискване на страницата на Министерство на околната среда и водите като Доклад за оценка на степента на влияние върху предпазени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ организационен проект на община Царево. Заинтересованите страни могат да изпращат своите стимулирани мнения по отчета до 4 май.

Община Царево няма утвърден общ организационен проект повече от 10 години, което беше и мотив за митинг на 3000 поданици на района в средата на април предходната година. Причината за дългото закъснение са дълги правосъдни каузи, след митинг на екоорганизации, тъй като първичният проект предвиждаше планове за значително строителство територията на естествен парк Странджа и крайбрежието. През юни 2017 година министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков разгласи, че до 8 месеца този проект ще бъде признат, в случай че няма обжалване на екологичната оценка.

Заложените градежи: Синеморец, Варвара, Резово

Промените плануват урабанизиране на 83 хектара от естествен парк " Странджа ". Нарастването на урбанизираните територии в границите му по отношение на общата повърхност на парка - 38001,41 ха, действително не е значително – 0,22%. И даже понижава площите за строителство по отношение на плановете за общ организационен проект от 2008 година, " " Така територията на естествения парк понижава с по-малко от 14 % за сметка на нови планови урбанизирани територии, " се отбелязва в плана, предоставен от Министерство на районното развиване и благоустройство.

Притесненията обаче са ориентирани към избора на местата, където ще се строят вилни зони, хотели и къмпинги, а точно - по крайбрежието. Най-съществени площи, планувани за застрояване са край селата Резово – 106%, Синеморец 54% и Варвара – 33%. По крайбрежната линия на община Царево става дума за 22% нова урбанизация.

Планът планува издигане на вилна зона в местността " Поляните ", известна с неповторимата панорама към морския бряг и устието на река Велека. В местността Бутамята ще се строи къмпинг, а на юг от село Синеморец - две огромни вилни зони, както и жилища върху аграрни земи, заложена е редукция на тези зони.

Край Варвара ново вилно застрояване ще е концентрирано в част от местността Гробищата и в част от местността Поста.

Местни митинги в отбрана на проектите

Десетки хора се събраха в сряда в Царево в отбрана на готвените промени в общия организационен проект, сподели репортаж на БиТиВи.

 Синеморец
© Анелия Николова

Синеморец

По думите на кмета Георги Лапчев хората са недоволни, че се твърди, че те са срещу готвените промени. Според Лапчев се тиражират неистини, че се планува всеобщо презастрояване, а общият организационен проект на Царево ще съсипе цялото Черноморие. " Не! Това няма да се случи! Хората са гневни и афектирани, че тяхната дума не се чува към този момент 10 години ".

Тома Белев: Процедурата не върви по закон

Според Тома Белев от Асоциация на парковете в България най-притеснително в проекта на Царево е, че процедурата не върви по законовия ред. В момента трябваше да бъде подложен на публични съвещания отчетът за екологична оценка, част от който е отчетът за оценка за съгласуемост с Натура 2000. " Виждаме единствено една част да се подлага на публични съвещания, " разяснява Белев.

Второто тревожно е, по думите на Белев е, че има разминаване сред картата, която се показва и данните в отчета, което също би представлявало някакъв проблем.
" За въздействието върху естествен парк " Странджа ", приказваме за 800 декара. Тази повърхност не е притеснителна, притеснително е къде са ситуирани тези 800 декара ", сподели Белев.

 Синеморец
© Анелия Николова

Синеморец

" Дали процедурата върви по закон, или не – дано не забравяме, че възложител е районното министерство – отговори кметът. Този отчет за оценка на въздействието, който би трябвало да мине за месец или два, в действителност лиши цели две години на министерството, точно тъй като не под лупа, а под микроскоп е обсъждан всеки един растителен тип, всеки един скотски тип " сподели Лапчев.

Той напомни, че последният влезнал в действие акт е организационен проект от 2008 година Върховният съд е постановил, че това е последният документ, който действително съставлява урбанизираните територии на община Царево. Местните хора са срещу него, по думите му, тъй като не желаят да се строи на първа линия.

Тома Белев напомни, че през 2009 година Министерството на околната среда и водите изтегли екологичната си оценка. Според него естествената реакция тогава е била да се направи екологична оценка и 2010 година към този момент да има настоящ общ организационен проект.

Белев изясни, че в този момент новият общ организационен проект планува към 40% увеличение на урбанизираните територии на територията на цялата община, а на територията на естествен парк " Странджа " – 20%. В него е посочено, че към сегашния миг има 1200 хектара урбанизирани територии и в плана е посочено, че те ще станат 1720 ха.

" Категорично можем да кажем, че особено във връзка с парк " Странджа " този план фактически понижава площите за строителство по отношение на плановете от 2008 година, " добави Белев.
Той изясни, че препоръчаните за застрояване зони в общия организационен проект от 2008 година са били по-скандални в съпоставяне със сегашните, там даже не е имало екологична оценка. " Тук обаче също не виждаме екологична оценка ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР