Напрежение и безредици в Израел заради ключовия вот за съдебната

...
Напрежение и безредици в Израел заради ключовия вот за съдебната
Коментари Харесай

Гласуваха спорната съдебна реформа в Израел

Напрежение и вълнения в Израел поради основния избор за правосъдната промяна. Опозицията напусна залата и ръководещите гласоподаваха с 64 гласа за, без нито един срещу. Много израелци и задгранични специалисти считат, че промяната нарушава салдото на управляващите и основава заплаха от авторитаризъм.

Протестите и безредиците пред Народното събрание сигурно няма да са последните. Голяма част от израелците са настроени извънредно против промяната. Над 150 огромни компании, банки и магазини оповестиха стачка в понеделник. Хиляди жители плашат, че ще спрат да заплащат налози.

Синдикатите готвят всеобща стачка. В страната има съвсем цялостно разделяне поради препоръчаното от кабинета на Бенямин Нетаняху ограничение на пълномощията на Върховния съд.

" Биби желае да сложи съдиите под своя власт, с цел да се избави от обвиняванията ", съобщи Галит Хермони, противничка на правосъдната промяна.

Премиерът Нетяняху е обвинен в дело за корупция и доста хора считат, че нападна съда, с цел да избави себе си. Но казусът е доста по-широк от това. Крайнодесните, религиозни съдружници на Нетаняху желаят правосъдната промяна по други аргументи. За да разширят противозаконните еврейски поселения на Западния бряг и да изключат религиозните младежи от военна работа. А Върховния съд е единствената институция в Израел, която има надзор над държавното управление.

" Аз пристигам от Аржентина. Там имахме тирания. Няма да позволим на тези хора, с тяхното месианско държавно управление, да ни лишават свободата, справедливостта и демокрацията ", акцентира Марион Коднер, противничка на промяната.

А този многохиляден протест е в поддръжка на промяната на Нетаняху. Много израелци считат, че протестиращите са тези, които работят недемократично и се пробват да наложат мнението си над болшинството.

" Ще бъде огромна неточност да позволим на анархисти, които тероризират хората по улиците, да реализират своето. Те се пробват да създадат прелом ", безапелационна е Авия Коен, привърженичка на държавното управление.

Привържениците на промяната споделят, че съдиите би трябвало да бъдат лимитирани, тъй като са почнали да се месят в политиката. А провесен остава казуса със опасността на хиляди жители, че ще спрат да се явяват ресурс в армията. Израелската войска е мощно подвластна от запасняците и протест на хора като военни водачи и други редки експерти ще компрометира боеспособността й.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР