Напоследък парламентът все повече започна да прилича на детска градина.

...
Напоследък парламентът все повече започна да прилича на детска градина.
Коментари Харесай

Кой ще изтегли късата клечка в състезанието по популизъм

Напоследък Народното събрание от ден на ден стартира да наподобява на детска градина . Така, с лед като всички играчки бяха счупени, куклите и парцалките върнати и мостовете изгорени, партиите в 46-ото Народно заседание се изправиха пред нови, трети по ред в границите на няколко месеца, парламентарни избори.

 

Повечето от тях се усетиха, че всички ще изгубят от доверието на гласоподавателите поради несъответстващото си държание по време на договарянията за сформиране на държавно управление с първия мандат и под паника се втурнаха да минимизират вредите върху имиджа си. Доколкото е допустимо. Защото този, който бъде посочен за отговорен да се стигне до следващото отиване до урните, ще загуби най-вече откъм електорална поддръжка.

Непрекъснатото повторение от политическите обединения, че би трябвало да има държавно управление подсказва, че никой не ще 

виновността за неуспеха да се трансферира върху него .

" ИТН "  под път и над път изясняват, че са създали всичко, което зависи от тях – обсъждали са цели с партиите на митинга и Българска социалистическа партия, създали са взаимни отстъпки и отстъпки. Но не се е получило поради измяната на другите, защото не им били дадени постове и министерски кресла.

" Демократична България "  и " Изправи се БГ! Ние идваме! "  се кълнат, че в никакъв случай не са желали постове и " порции ", само че нямало по какъв начин да гласоподават за " котки в чувал ", т.е. за хора, които не познават, показани им в последния миг небрежно и в чийто административно-управленски потенциал мощно се съмняват. Не се прави по този начин, редят демократите. Не може партия единствено с 65 депутати да упражнява диктат върху съдружниците си и да постанова силово решения. В такива случаи се договаря и се прави коалиция, в случай че спечелилият вота има съществени планове да ръководи.

Българска социалистическа партия, която до последно се надяваше да има кабинет с първия мандат и постави старания това да стане, след неуспеха се вкопчи в третия мандат като за избавителна сламка. Левицата настойчиво желае да се покаже като най-зрялата партия, най-улегналата и умерена, която е в положение да предотврати трети избор. И президентът й даде тази опция.

" На политическата маса в страната още веднъж няма меню, а обстановката става все по-заплетена....Партиите са единомислещи единствено в едно, че кабинет би трябвало да има, само че пък ръководещи продължава да няма. А математически кабинет може да се сформира единствено, в случай че „ ИТН “ и ГЕРБ трансформират мнението си и решат да поддържат с гласове партията, на която ще бъде даден третия мандат ", разяснява Боряна Димитрова от " Алфа Рисърч "  и назова " сложни и нелогични " дейностите на политическите сили. Според нея в Народното събрание се прави съревнование по популизъм.

От десетина дни се наблюдаваше едно

настойчиво ухажване на партията на Слави Трифонов

и опити за прикоткването й на масата на договарянията. Най-големи старания в това отношение полагаше обединението на Мая Манолова. „ Третият мандат е вероятен, единствено в случай че бъде обсъждан като втори опит за първия мандат. Това е втори късмет „ ИТН “ да сформира държавно управление с поддръжката на другите партии на митинга, да взе участие в диалози, без доминация на силата и еднолично налагане, да излъчи министър председател и главните министри. Да има ясни цели, документално съглашение и партии, които мислят за народа, а не за партийните си ползи и сметки “, съобщи Манолова. " Вярвам, че партиите и водачите им ще си надмогнат егото ", добави тя.

Хората на Трифонов обаче не престават да обръщат тил на тези, които ги канят. Позицията на " ИТН " остава непроменена макар поканите от другите парламентарни обединения да се върнат в договарянията, разгласи зам.- ръководителят на парламентарната група Ивайло Вълчев. Той не виждал логиката „ при първия мандат да не се поддържа нещо, което по-късно ни се предлага при третия ". Същата позиция бе доказана и откакто се разбра, че третият изследователски мандат отива при социалистите.

Заради тази им политика някои социолози към този момент стартират да улавят лек спад в електоралната поддръжка за Има Такъв Народ, само че водачите й не престават да са уверени, че новите предварителни избори могат да им донесат повече депутати.

Разбира се, кой прав, кой крив, времето ще покаже. Но " Изправи се БГ! Ние идваме! ", " Демократична България "  и БСП  толкоз доста желаеха да се сформира държавно управление, че започнаха да калкулират на коя групировка е най-добре да бъде даден третия мандат и стигнаха даже до там да оферират премиерското място на Има Такъв Народ. Върхът на тази подготвеност беше концепцията министър-председателският пост да бъде даден на настоящия парламентарен началник Ива Митева. Което явно бе доста огромен компромис , защото и с просто око се вижда, че тя няма нужните качества и душeвност за този пост. Впрочем и самата Митева реши, че не е подготвена за сходна случка.

В последна сметка, всички тези изчисления към този момент отпаднаха и какво се получава? " Изправи се БГ! Ние идваме! ", " Демократична България "  и Българска социалистическа партия желаят да се сформира държавно управление, само че не могат сами. А " ИТН "  може с тяхна помощ, само че не желае.

Политологът Тончо Краевски счита, че в действителност никоя от партиите не желае да поддържа кабинет, който да е единствено за половин година. " Всички избират да държат активите си и да ги пазят, като чакат някой различен да изгори.... Никой не желае да инкасира репутационна и електорална вреда. Те не желаят да слагат интереса на обществото над партийния си интерес. Това е рецесия на парламентарната народна власт - когато партиите не са в положение да изградят консенсус и да жертват партийния интерес в името на обществен интерес, който е над партийния им ", разяснява Краевски създалата се обстановка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР