Напоследък паметниците на политици, завоеватели, пълководци или пък робовладелци се

...
Напоследък паметниците на политици, завоеватели, пълководци или пък робовладелци се
Коментари Харесай

Статуя на Роналдо раздели Индия 

Напоследък паметниците на политици, завоеватели, пълководци или пък робовладелци се трансформират в заплашен тип, само че — най-малко до неотдавна — статуите на спортисти се радваха на безметежно битие. Вече не.

Открита неотдавна скулптура на португалската футболна звезда Кристиано Роналдо разделя мненията в Индия. Статуята е ситуирана в западния щат Гоа, където футболът е извънредно известен, и локалните управляващи се надяват, че ще вдъхновява младите хора.

Но Гоа също по този начин е била 450 години португалска колония сега навършват 60 години, откогато щатът е освободен. Критиците настояват, че би трябвало да бъдат почитани локални, а не португалски футболисти, изключително откакто няколко някогашни и сегашни членове на националния тим на Индия са от Гоа.

„ Много съм отчаян да чуя за издигането на скулптура на Роналдо. Трябва да се научим да се гордеем със личните си икони като Самир Найк и Бруно Коутиньо “, сподели локален човек  пред осведомителната организация IANS.

 По време на откриването на статуята някои хора са  развявали черни флагове в символ на митинг, заяви вестник Times of India.

„ Има някои хора, които се опълчиха на слагането на статуята, но мисля, че те просто мразят футбола. А той  е игра, в която всички са равни, без значение от прослойка, цвят, вяра,  и тъй наречените Все отново тези хора се опълчват с черни флагове “, каза Майкъл Лобо, министър в от ръководещата партия в щата.  

Футболният тим на Португалия е известен в Гоа и тъй като заради колониалното минало доста локални поданици са живели в Португалия или имат семейство там. Но някои в индийския щат считат смятат, че е обидно да се издига скулптура на португалец по време на честването на 60-ата годишнина откогато Гоа, най-сетне е получила самостоятелност от Португалия — 14 години откакто останалата част от Индия получи независимост от английското ръководство.

„ Да се ​​издигне скулптура на португалски футболист тази година е светотатство. Ние осъждаме това — сподели десния деятел Гуру Широдкар, представен от IANS. — В Гоа има доста борци за независимост, които са грубо афектирани “, добави той.

Майкъл Лобо, локален народен представител от ръководещата партия Бхаратия Джаната (BJP), пусна в Twitter своя фотография със статуята и написа, че тя е била конфигурирана „ по искане на нашите младежи “, с цел да ги вдъхновява „ да повдигнат футбола на по-големи висоти “.  

Въпреки че крикетът остава най-популярният спорт в Индия, футболът - изключително британската Висша лига - е любимец в някои региони на страната - Керала на юг, Гоа на запад, Западен Бенгал на изток и всичките осем североизточни щата.

Кристиано Роналдо, който сега играе за „ Манчестър Юнайтед “, е обожаван от доста почитатели и съгласно мнозина е един от най-хубавите играчи в историята на играта.

36-годишният нападател не е коментирал обществено статуята, само че това не е първият път, когато негова скулптура провокира нездрави вълнения  - през 2017 година бюст на Роналдо на летище Мадейра в Португалия беше необятно подиграван и в последна сметка отстранен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР