Напоследък излязоха много сериозни публикации, които на практика показват, че

...
Напоследък излязоха много сериозни публикации, които на практика показват, че
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Поставянето на ваксина след преболедуване доста повишава защитата

Напоследък излязоха доста съществени изявления, които на процедура демонстрират, че най-хубава отбрана имат хората, които са се срещнали с вируса и по-късно са се ваксинирали.

Това съобщи в " Денят стартира " вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

" Това го споделям не с цел да насърча хората да се стремят към естествена зараза - това крие много опасности и може да има затруднения. По-скоро, с цел да насърча хората, които са го преболедували, в някакъв миг да помислят да засилят своя имунен отговор. Изследванията са безапелационни, че слагането на ваксина след преболедуване в действителност много покачва отбраната ", добави тя

Американският център за надзор на болесттите не е сложил ограничаване по кое време да се сложи ваксина след преболедуването, само че има значение какъв брой време е траяло болестта, какъв брой мощно е било проявено. Според проф. Александрова е добре това да стане, когато след прекаран коронавирус са минали 6, 8 месеца, година.

Според нея много хора съблюдават ограниченията, тъй като през миналите година и половина хората са разбрали, че това е един сериозен вирус.

" Мерките са нужни и то комплекс от ограничения, на правилото на швейцарското сирене, да си го представим нарязано на филийки. Всяко от тях е с дупчици, по същия метод всяка мярка би могла да пропусне вируса, само че концепцията е идната мярка, идната филийка да блокира този, който е съумял да се промуши през предходната ", добави проф. Александрова.

Тя добави, че в това число и хората, които са имунизирани, изключително възрастните хора и хората с имунни дефицити, би трябвало прецизно да продължат да следват ограниченията.

По думите ѝ имунизациите предотвратят тежкото протичане на вируса, само че те са едната страна на монетата, другата са ограниченията.

" Аз също съм имунизирана изцяло и по никакъв метод не считам, че това е някаква вълшебна ризница, която изцяло ме защищава, тъй че не преставам да последвам ограниченията ", разяснява вирусологът.

Според нея имунизацията и лекарството ще вървят ръка за ръка, тъй като постоянно ще има хора, които по някаква причина няма да бъдат имунизирани, или даже да бъдат имунизирани, няма да могат да изградят имунен отговор.

Вирусологът сподели още, че навлизаме в сезона на грипа. Това, което тормози специалистите, е прескачането на цялостен един сезон на грипа предходната година. Първият въпрос е дали нашата имунна система продължава да помни грипния вирус задоволително добре, а вторият - това, че грипните вируси не са засегнали индивида през последните сезони, не значи, че не са засегнали други типове.

" СЗО неотдавна сподели, че за това време на годината равнището на циркулация на този вирус е доста по-ниско. Това от една страна е хубаво, само че от друга - грипът постоянно може да се завърне изключително с отпадането на маските, с умората от пандемията ", добави тя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР