Напомням на читателите, че американската мисия “Паркър се сближава на

...
Напомням на читателите, че американската мисия “Паркър се сближава на
Коментари Харесай

Мисията на ЕКА и НАСА Солар Орбитър засне най-детайлната снимка на Слънцето!

Напомням на читателите, че американската задача “Паркър ” се сближава на по-малко разстояние от Слънцето в съпоставяне със “Солар Орбитър ”, до няколко милиона километра от неговата повърхнина, само че тя не е оборудвана с камера, а вместо това разчита на други научни принадлежности, с цел да го изучи в елементи. Така че “Солар Орбитър ” е в действителност най-хубавото, с което разполагаме като опция за снимане на звездата ни от космоса. 

Фрагмент от световното изображение на Слънцето, получено на 7-ми март. Image credit: NASA

Снимката бе получена чрез телескопичната камера Extreme Ultraviolet Imager (EUI). При такова малко разстояние от 75 милиона километра, EUI трябваше да направи 25 самостоятелни фрагмента, които след това да бъдат съшити и по този начин да се получи световното изображение. То може да бъде свалено в цялостен размер от уеб страницата на ЕКА.

Изображението съдържа повече от 83 милиона пиксела. То е 10 пъти по-добро от облика, получен на 4K ТВ-дисплей.

Освен EUI, приборът SPICE също бе включен, с цел да организира измервания. Тези данни още веднъж бяха получени на части, с цел да се обхване цялото Слънце. SPICE учи структурата на слънчевата атмосфера от короната към разположената по-близо до повърхността хромосфера. 

Напомням на читателите, че задачата “Солар Орбитър ” бе изстреляна на 10-ти февруари 2020 година от космодрума Кейп Канаверал в Съединени американски щати чрез американска ракета “Атлас 5 ”. 

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР