Наполовина празен язовир и множество течове по довеждащия водопровод на

...
Наполовина празен язовир и множество течове по довеждащия водопровод на
Коментари Харесай

И Шумен е пред воден режим

Наполовина празен язовир и голям брой течове по довеждащия тръбопровод на Шумен. Така градът с най-скъпата до момента вода посреща Нова година и се готви за режим, сходен на пернишкия. Група доброволци откриват голям брой течове, които спомагат за по-бързото изпразване на язовир „ Тича “.
Боян Ганчев и неговите другари забелязали, че равнището стартира да спада бързо от няколко седмици. Водата в язовира е спаднала толкоз, че даже остарелият асфалтов път към Виница се е посочил. Селото обаче към този момент не съществува, а неговите остатъци са на дъното на язовира.

След като се убедили, че водата не изчезва в река Камчия, доброволците почнали да търсят дали няма течове по водопровода към Шумен и Велики Преслав. Намерили и скица със съществуващите ВиК шахти по трасето.

„ Натъкнахме се на безобразия. Става въпрос за развалени кранове, от които може би от години водата изтича. На язовира има към 30 шахти, сами си направете сметка, в случай че е текло с години, какви загуби са претърпени”, уточни Боян Ганчев, представен от Нова телевизия.

Ганчев подава сигнали на 112 за откритите течове. „ Една от шахтите прелива и се излива в Камчия. Вместо да се в профил повода за теча, е направена вада, с цел да се оттича водата, с цел да не се заблати мястото”, описа Ганчев.

От ВиК-Шумен показаха, че знаят за 3 от повредите. „ Отстранявали сме ги отчасти, под налягане. Спрели сме течовете, доколкото сме могли, само че по-добър ремонт може да се случи само и единствено при прекъсване на водата и източване на водопровода”, изясни Иван Иванов от сдружението. И успокои, че нямало да се стигне до режим.

Според данни на екоминистерството язовир „ Тича” е цялостен на 55%, в него има 173 милиона кубика вода. Заради минималния приток към водоема превантивно е разпоредено да се понижи на половина изпускането на вода.

Междувременно в Перник стартира да тече новият период за оповестеното бедствено състояние, а първите проби за водата сочат, че тя не е инфектирана с ешерихия коли, въпреки че няколко души постъпиха в локалната болница с недоволства от бактерията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР