Напишете в гугъл „най-голямото ромско гето в Европа“ и за

...
Напишете в гугъл „най-голямото ромско гето в Европа“ и за
Коментари Харесай

Мит ли е клишето „Столипиново“ – най-голямото ромско гето в Европа“?

Напишете в гугъл „ най-голямото ромско гето в Европа “ и за 0,33 секунди ще получите 16 700 резултата. В главната част от които става дума за „ Столипиново “, написа Пловдив прес. Ако напишете в търсачката „ Столипиново население “, първият резултат ще бъде родната уикипедия, която твърди, че в квартала живеят 40 000 души. Според британската уикипедия те са 50 000. Публикации в " Столипиново " е гъсто насено, само че цифрата 60 000 е прекомерно пресилено.

Други уеб сайтове, които нямат претенцията да се енциклопедии, качват популацията на „ Столипиново “ до 60 000 души. Куп публицисти употребяват фразата „ най- огромното ромско гето в Европа “ всякога, когато загатват въпросния квартал. Изразът минава за аксиома. Но е много противоречиво дали е по този начин. Малко числа: Район „ Източен “, в чиито черти е „ Столипиново “, е ситуиран на повърхност от 6,34 кв.км. 3 кв. км от тази територия се падат на „ Стопилиново “.

Тук е мястото на уточнението, какво се схваща под това разбиране. Чистото гето е заключено в карето сред улиците „ Ландос “, „ Крайна “, „ Батак “ и „ Храбрец “. По данни на регион „ Източен “, поискани от ПловдивПрес, във въпросното каре са регистрирани 25 150 души. Ясно е, че статистиката в ромските квартали е комплицирана до съвсем фактическа неспособност, и че в квартала живеят и куп хора, за които адресната регистрация е някаква митична процедура. Въпросът е дали тези хора може да са още 25 или даже 35 хиляди души, с цел да се доближи до всеобщо тиражираните числа за популацията в „ Столипиново “. Впрочем зад данни като 50 или 60 хиляди души застават главно хора, които в никакъв случай не са стъпвали във въпросната махала, тъй като на 3 кв. км не е огромна повърхност за толкоз хора. А всеки, който е ходил там, знае, че в гетото високи здания като се изключи блоковете на ул. „ Сокол “ няма.

За сметка на това има 3 учебни заведения с огромни дворове, забележителен по мярка пазар, детски градини, заведения, улици, които не затворени от коптори /макар че има и такива/, както и празни пространства, а всичко това лишава от вероятната жилищна територия. „ Започваме да вършим проучване къща по къща за противозаконното строителство и когато опишем парцелите, тогава ще можем да преценим малко по-точно какъв брой хора биха могли да живеят там. По мои калкулации сега в „ Столипиново “ има към 30 000 души “, пресметна пред ПловдивПрес кметът на „ Източен “ Николай Чунчуков.

Пак по негови данни към 10 000 души от гетото работят в чужбина и когато през лятото се връщат, кварталът набъбва. Но отново не до 50 000 – 60 000 души. Няколко са вероятните аргументи за митологията на данните. Допреди десетина години заплащането на ток и вода в гетото беше напълно непозната процедура и тогава към „ Столипиново “ прииждаха роми от под дърво и камък, с цел да изкарат топла зима гратис. По това време там може и да се събирали 50 000 души. От електроразпределителната компания от години настояват, че неплатен ток в квартала няма. Незаконните къщи си пускат кабели до законните, след това някак се схващат с комшиите за сметката, само че изнесеният на открито електромер регистрира всичко и в случай че не последва заплащане, токът стопира.

Друг вероятен произход на мита за най-голямото ромско гето в Европа е визатата на принц Чарлз в „ Столипиново “ през 1998 година Покрай пиара за престолонаследника, който не се гнуси да стъпи в гетото, данните може да са били надути, с цел да се придаде на събитието сериозен детайл на съспенс. Не на последно място са ромските фондации, придобили значително пари около ромското включване, което завърши с някой и различен първокласен парцел. Техният интерес от клишето „ Най-голямото ромско гето в Европа “ е явен. Впрочем Пловдив не заслужава този етикет и по още една причина. В последните години в „ Столипиново “ роми не останаха, тъй като хората там всеобщо се самоопределят като турци. Така че от дълго време става дума за факсимиле с погрешно наличие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР