Напълно възможно е до края на годината държавата да изтегли

...
Напълно възможно е до края на годината държавата да изтегли
Коментари Харесай

Каримански не издържа и проговори: Притеснява ме какво се случва в ББР! Имам информация, че готвят…

Напълно допустимо е до края на годината страната да изтегли нов заем. Това мнение изрази финансистът Любомир Каримански.
По думите му събираемостта от Данък добавена стойност е намаляла с близо 125 млн. лева към края на юни, спрямо предходната година. „ Това е един от най-големите приходоизточници в бюджета. Щом не можем да имаме доходи от Данък добавена стойност, когато приказваме, че стопанската система ни е наред, то тогава това би трябвало да ни сигнализира, че имаме проблеми в структурата на бюджета “, изясни той.
По думите на Каримански вносът мощно понижава и това значи, че събираемостта на Данък добавена стойност няма да може да бъде изпълнена.
„ Към края на годината косвените налози се колебая, че се доближат това, което е заложено с 1,7 милиарда повече. Пътят е към дълг. Трябва да се вземе заем. Силно се колебая, че външните пазари ще откликнат, в случай че изобщо откликнат. Тогава те (правителството) ще бъдат принудени този дълг да го осъществят на локалния пазар, а той ще желае много висока цена, тъй като локалният пазар знае, че държавното управление е притиснато “, разясни Каримански.
Той планува, че в бюджетите за идващите две години също се планува да се „ прибере “ целият дял на Българския енергиен холдинг, което съгласно него значи подготовка за приватизация.
Относно терминала „ Росенец “ пред Bulgaria ON AIR той изрази съмнение, че задачата там е да се овладее инфраструктурата на входа и изхода на петрола.
„ Силно ме тормози какво ще стане и с Българската банка за развиване. Имам информация, че там се готвят процеси, които са мощно притеснителни към приватизацията на ББР “, съобщи финансистът, като изясни, че евентуално фондовете, които се ръководят към Европейската капиталова банка, ще бъдат извадени от ББР, а банката ще остане да развива комерсиална активност и по-късно приватизирана.
„ Там има едни неприятни заеми, за които някой би трябвало да даде пояснение. Тази информация не е обществена и ясна. Да проследим този портфейл. Миналата година, когато „ Продължаваме промяната “ управляваха дружно с другите съдружни сътрудници, се отпуснаха доста бързи заеми единствено против персонална карта. Нека да забележим тяхното здраве, какъв брой е здрав този портфейл и дали може да се утежни във времето “, прикани финансистът.
Във връзка с Плана за възобновяване и резистентност той сподели, че страната ни е изпълнила единствено 33 от общо 66 критерия. Планът на държавното управление било до края на септември да бъде признат целият пакет от закони за ПВУ.
„ Представете си единствено, за по-малко от 20 дни, без да бъде извършено и публично разискване. Ние видяхме единствено в последните дни какви неща се одобриха в Народното събрание “, добави Каримански.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР