Напълно безплатни държавни градини ще има за всички деца над

...
Напълно безплатни държавни градини ще има за всички деца над
Коментари Харесай

Безплатни държавни градини за всички над 3-годишна възраст

Напълно безвъзмездни държавни градини ще има за всички деца над 3-годишна възраст. Това планува новият проект на Министерство на образованието и науката, който през вчерашния ден разгласи министър Николай Денков. В момента родителите на тригодишните са освободени от такси единствено в обособени общини.

За в бъдеще родителите няма да заплащат такса в цялата страна. Така повече деца ще бъдат включени в предучилищна подготовка от най-ранна възраст, което има основно значение за пълноценното включване на най-малките в просветителната система.

За да се насърчи запазването на най-хубавите учители, техните заплати ще бъдат нараснали с 25 процентни пункта приблизително за страната. Министър Денков отхвърли да каже точна сума за нарастването, нито уточни какви са заплатите на учителите сега, защото тези цифри са разнообразни за другите области и учебни заведения по отношение на делегираните им бюджети.

Въпреки това министър Денков означи, че качеството в учебното обучение зависи преди всичко от квалификацията и мотивацията на преподавателите. “ За първи път от 10 години отвън покачването на заплатите, ще се усили и стандартът за прехрана на просветителните институции “, сподели той.

Ще се работи и за връщане на престижа на професионалните учебни заведения, изключително на тези в страната, с цел да се отговори на нарасналите потребности от профилирана работна ръка по райони. Затова ще се влага и в облачни системи, налични централизирано от учители, възпитаници и родители от вида на " Уча се " и " Помагам. "  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР