Нападения с дронове срещу два петролни обекта в Саудитска Арабия.

...
Нападения с дронове срещу два петролни обекта в Саудитска Арабия.
Коментари Харесай

Два петролни обекта в Саудитска Арабия бяха атакувани с дронове

Нападения с дронове против два петролни обекта в Саудитска Арабия. Последва пожар, който към този момент е овладян, само че икономическите последствия занапред ще се обясняват. Отговорност за офанзивата поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници - хуси и заплашиха, че ще има и още. Американският делегат в Кралството осъди офанзивите като " неприемливи ".

Огнени кълба се извиха над Абкаик- най-голямата нефтопреработвателна апаратура в света. На 200 километра на североизток пламтя и второто по величина саудитско петролно поле Хурайс. Телевизия на бунтовниците хуси, основана в Бейрут разгласи, че придвижването е осъществило една от най-големите си интервенции в Саудитска Арабия с 10 дрона и благодарение на " почтени хора в Кралството ".
Яхия Сареа - боен представител на придвижването хуси: Обещаваме на саудитския режим, че нашите бъдещи интервенции ще стават все по-мащабни и мъчителни до момента в който продължава неговата експанзия и обсада.
В Йемен се води война от 2015-та, когато бунтовниците хуси прогониха президента Абд Рабу Мансур Хади от столицата Сана. Рияд го поддържа и оглави интернационална районна коалиция, която реализира съвсем ежедневни въздушни удари против бунтовниците. Те постоянно дават отговор с ракетен обстрел, само че днешните набези разкриват, че дроновете към този момент са широкодостъпни, в това число като оръжие.

Нападенията станаха до момента в който компанията Арамко се приготвя да излезе на борсата като част от промените на престолонаследника Мохамед бин Салман за понижаване зависимостта на страната от износа на нефт.


Как това нахлуване против рафинерията ще се отрази на международните цени на петрола ще стане ясно в понеделник. Дотогава пазарите събират информация за мащаба на вредите, с цел да преценяват дълготрайните резултати. В Абкаик се намира най-голямата нефтопреработвателна апаратура в света с потенциал 7 милиона барела дневно. Кралството към този момент призна, че производството и износа на нефт са нарушени. Засегнат е рандеман от 5 млн. барела дневно - това е близо половината от сегашните нива в Саудитска Арабия.

Инсталацията Абкаик има потенциал да преработва 7% % от международния рандеман на нефт. Хурайс дава 1 % от международния нефтодобив. Според анализатори реакцията на пазарите в понеделник ще е въздържана, тъй като паниките им са свързани не толкоз с доставките, колкото с търсенето, в подтекста на по-слабия международен стопански напредък и комерсиалната война сред Съединените щати и Китай.

 Атакуваха с дронове най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия Атакуваха с дронове най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия
Най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия - "Арамко ", е била атакувана с дронове. Избухнал е пожар, който е обхванал две от оборудванията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР