НАП трябва да събере дългове за над 9,9 млрд. лева.

...
НАП трябва да събере дългове за над 9,9 млрд. лева.
Коментари Харесай

НАП трябва да събере 9,9 млрд. лв. от длъжници 

НАП би трябвало да събере задължения за над 9,9 милиарда лв.. Това съобщи на брифинг служебният финансов министър Асен Василев.  По думите му, до момента данъчните са отписвали по сред 2 и 3 милиарда лв. годишно, тъй като не са съумели да съберат тези отговорности.

" От 2017 година до 2020 година са отписани 9,9 млрд. лева Това са пари, които вместо да отидат за пенсии и опазване на здравето, са били отписани и Национална агенция за приходите не са съумели да ги съберат ", изясни Василев. 

160 млн. лева са задълженията на най-големия дебитор. Първите 100 компании в този лист дължат 2 милиарда лв.. " Има много длъжници за над 5 млн., като част от тези средства се дължат от работещи предприятия ", посочи министърът и добави, че ще бъде оповестен лист на длъжниците към фиска. " Ако страната не си събере постъпленията няма по какъв начин да има пари за пенсии, опазване на здравето и обучение ", акцентира служебният финансов министър. 

" Дотук обрисуваната картина е мощно притеснителна за мен. Това е на картина на редовно несъбиране на данъчни приходи, на отстранен данъчен надзор. Една картина, разрешила да се натрупа големи дефицити в системата – било посредством измами, било посредством отбягване на заплащане ”, уточни Асен Василев. 

Той беше безапелационен, че от през днешния ден стартира систематичната работа, с цел да се решат тези проблеми. Започва проект по електронно фактуриране, т.е. фактурите да не се предават 14 дни след приключването на месеца, а да може в действително време да има продан на фактури. Ще се прави предрегистрационен Данък добавена стойност надзор на компаниите, с цел да не се основават компании, чиято единствена цел е да се точи Данък добавена стойност, разясни Василев.

И още, всички чиновници на организация " Митници " ще минават през инспекция, която ще съпоставя техните приходи с тяхното имотно положение и влогове. За задачата те ще подписват декларация, с която се отхвърлят от банкова загадка в български и непознати банкови институции и разрешават на Национална агенция за приходите да достъпва информация от имотни и търговски регистри за съществуването на техни компании. Ще има и обществен надзор на получателите на пари по публични поръчки и съответни критерии защо употребяват дадените им пари.

Министър Василев изясни, че по публични поръчки и европрограми през 2020 година са били дадени на компании 15,8 милиарда лева 3,4 милиарда от тях са били за 7 компании. За първите 4 месеца 1,4 милиарда са отишли още веднъж в сдружения, които се броят на пръстите на едната ръка. Министерството на финансите е изискало единодушие от всички държавни структури, с цел да направи имената на тези компании обществени. От тях и ще стартира инспекция, която по-късно ще продължи с подизпълнителите им. 

Следващата седмица ще бъдат оповестени икономическите ограничения за бизнеса. По думите на министър Василев, в границите на мандата на служебния кабинет евентуално няма да се наложи тегленето на нов дълг, само че въпреки всичко ще има подготовка и в тази посока. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР