Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните. Това заяви

...
Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните. Това заяви
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Намираме се в епидемията на неваксинираните

Намираме се във времето на епидемията на неимунизираните. Това съобщи пред проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и вирусолог в Клиничната лаборатория на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

„ В тази вълна хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неимунизирани. Виждаме го всеки ден. Едно лично мое пресмятане сподели, че в нашата болница при разкритите нови отделения за COVID-19 и реанимация, над 95% от постъпилите, не са имунизирани. Много е значимо да знаем, че в случай че процентът на имунизираните беше по-голям, доста по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от рисковите страшни, от време на време съдбовни резултати на инфекцията “, разяснява тя.

Засега всички нови варианти могат да бъдат овладени от сегашната ваксина, безапелационна е проф. Аргирова.

„ В хода на виталното развиване на вируса той се развъжда по подобен метод, че е допустимо във всеки един цикъл от размножаването да се получат мутанти. Големият проблем е кои от тях ще оживеят по-късно и ще продължат да заразяват. “, сподели тя.

Ваксините, с които разполагаме сега, е потвърдено, че са ефикасни против въпросните разновидности, изясни ученият. Появяват се обаче нови разновидности, които съумяват да намерят своя вирусен фитнес - т.е., положителни условия да се развъждат.

У нас сега господства индийският вид, прочут още като Делта. Той е при над 70% от изолатите и против него имунизацията е ефикасна, добави проф. Аргирова. По думите й у нас към момента няма разновидностите Мю и Ламбда. „ По данни на СЗО тези разновидности,които не престават по-слабо да се популяризират и сякаш замират. Английският вид към този момент изпада от листата, добави тя.

Проф. Аргирова прикани публицистите да „ надникнат в едно поделение по реанимация, с цел да видият какво значи битка за въздух “.

„ Една пациентка нямаше мощ да си включи телефона към зарядното “, добави тя.

Относно данните за 3,5 милиона имунизирани у нас, тя разяснява, че не е приемлив брой, защото това население не влизат доста хора, които са евентуални носители и могат да заразяват, като да вземем за пример групата на децата.

„ Ваксинираните доста рядко заболяват и от напълно едва - със едва проявени, единични признаци, които минават доста бързо. Нека още веднъж да си спомним, че имунизацията не защищава от заразяване, а от заболяване и от изключително от тежките и съдбовни форми “, акцентира проф. Аргирова.

Тя съобщи още, че изцяло поддържа решението на Министерството на здравеопазването от през вчерашния ден за третата доза ваксина. „ Считам, че сега нямаме потребност от трета доза, тъй като с изключение на антитела има и клетъчен имунитет, той работи и това се потвърждава и го има при имунизираните хора. Този имунитет обаче избледнява с възрастта и хора с разнообразни нарушавания в имунната система, за тях може да се наложи трета доза “, разяснява проф. Аргирова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР