Намерих го сред мотивиращите цитати, споделен от някоя от откачалките,

...
Намерих го сред мотивиращите цитати, споделен от някоя от откачалките,
Коментари Харесай

Игра на „свържи точките” за пораснали момичета

Намерих го измежду мотивиращите цитати, споделен от някоя от откачалките, които последвам в пинтерест (там всички сме откачалки, това е едно от условията при регистрация). „ Всяко нещо, което в миналото се е случвало в живота ни, ни приготвя за миг, който към момента следва. ” Но не знаех дали да го причисля към мотивиращите или към тотално демотивиращите.

Дали по този начин е по-удобно? Да имаме вяра, че всичко се случва с причина и моментът на „ огромното признание ” занапред следва? Винаги, постоянно, постоянно следва. Това ли е методът да оправдаем всичките си неточности, прибързани решения, липса на храброст или самообладание – да ги представим като част от нечий (не нашият, схваща се) величествен план? Или е просто следващото нещо, което да ни невротизира във постоянно очакване на бъдещето?Всяко нещо, което в миналото се е случвало в живота ни, ни приготвя за миг, който към момента следва.И даже по този начин да е, даже и да е правилно, че за всичко си има причина и всяко събитие ни води към идващото, до каква степен е рационално да живеем с тази мисъл? Какво става, в случай че се окаже, че болките и неприятностите ни, грешките, триумфите в живота ни не са част от галактическия проект – това по някакъв метод обезсмисля ли ги?

Като дребна си играех на „ свържи точките ”. Върху тези картинки на принцеси в детските книжки за оцветяване. Като малко по-голяма обаче играта на „ свържи точките ” е нараснала мащаба си и е почнала да се трансформира в фикс идея. Любима ми е мисълта на Стив Джобс, да вземем за пример, че можеш да свържеш точките само гледайки обратно. Втренчването в предишното обаче при мен от дълго време е минало границите на здравословното.Да, изкушаващо е да поглеждаме обратно и да се замисляме какво би могло да стане, в случай че бяхме постъпили по различен метод и за какво сме постъпили точно по този начин, както сме. Изкушаващо е също да мислим, че сме част от нещо по-голямо и значимо, че имаме някаква предначертана орис, предопределена роля, някакво обезпечено място в света. Ако обаче не е по този начин, това по-малко специфични ли ни прави? По-малко специфични ли прави щастливите случайности в живота ни, които не е било писано да ни се случат, само че въпреки всичко са се случили, и ето ни в този момент тук където сме, тъй като са се случили? Не мога, несъмнено, да дам отговор на въпроса има ли орис или всичко е низ от случайности, само че мога да си отговоря на този въпрос: „ Ако няма орис, в случай че няма някаква кармична съдба, това трансформира ли отношението ми към хората, които са значими за мен и чувството за метода, по който се е развил животът ми до в този момент? ” Не.

Категорично не, тъй като със орис или без, нищо, което се случва, не е на вятъра, съизмерено с един човешки живот. На фона на безкрайната безпределно разширяваща се Вселена може би да, само че на фона на моите двайсет години, на фона на колкото и време да имам още, нищо не е ненужно, безсмислено, излишно, пък даже и да не ме е връхлетяло по неведоми съдбовни пътища.

Колкото до цитата първоначално, не мога да го потвърдя или отрека. Знам обаче едно: концепцията за предопределението е прекомерно тежък товар за раменете на бъдещето, а свързването на точките е по-скоро като изобразяване с пръчка в пясъка. Дадено ни е единствено едно непрестанно изплъзващо се настояще, по една секунда на всяка секунда... и това в действителност не е по никакъв начин малко.

 

Нели е влюбена в писменото слово и постоянно предозира с него под всякаква форма. Други неща, с които обича да прекалява отвън всевъзможни граници, включват, само че не се изчерпват с: шоколадови бонбони, торти, водене на качествени разногласия, задушевни диалози на мрачно, скиторене из улиците на града, целувки, меланхолични филми, дървено философстване, както и адреналинопораждащи преживявания от всевъзможен вид. „ Изтъкана от несъгласия ” е прекомерно умерено изложение на хаоса в главата й, само че подредеността по този начин или другояче в никакъв случай не я е привличала. Повече от нея можете да намерите в блоговете duringthecherryblossom.blogspot.com и thedailymad-ness.blogspot.com.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР