Намери си момиче, което си купува книги вместо дрехи, и

...
Намери си момиче, което си купува книги вместо дрехи, и
Коментари Харесай

Влюби се в момиче, което обича да чете!

Намери си момиче, което си купува книги вместо облекла, и в дрешника му няма място, тъй като е претъпкан с книги.

Намери си момиче, което има карта за библиотеката още от дванадесетгодишна възраст и лист с книги, които желае да прочете.

Намери си момиче, което обича да чете. Ще го познаеш по това, че постоянно има недочетена книга в чантата си. По това, че с обич преглежда рафтовете в книжарницата и надава спокоен възклик, когато открие книгата, която търси.

Виждаш ли онази странна птица, която души страниците на остарялата книга в антикварния магазин? Това са те, читателите. Те в никакъв случай не могат да устоят на изкушението да подушат страниците, изключително в случай че са пожълтели.

Такова е момичето, което чете, до момента в който чака в кафенето на ъгъла.

Ако надзърнеш в чашата й, ще видиш, че не е разбъркала сметаната си, тъй като към този момент е погълната от книгата. Потънала е в света, сътворен от създателя.

Седни до нея. Тя може да те огледа яростно, тъй като множеството четящи девойки не обичат да бъдат прекъсвани. Попитай я дали книгата й харесва.

Купи й още едно кафе.

Кажи й какво мислиш за Мураками в реалност.

Проучи дали е съумяла да се пребори с първата глава на Властелина.

Разбери, че когато споделя, че е схванала „ Одисей ” на Джеймс Джойс, го прави единствено с цел да наподобява умна.

Питай я дали харесва Алиса и дали желае да бъде Алиса.

Лесно е да вървиш с момиче, което чете. Подарявай й книги за рождения ден, за Коледа и за годишнините ви.

Дарявай я с думи в стихове и песни. Дай й Неруда, Паунд, Секстън, Къмингс.

Покажи й, че знаеш, че думите са обич.

Разбери, че тя знае каква е разликата сред книгите и действителността, само че, ей богу, ще се опита да направи по този начин, че светът й най-малко малко да замязя на обичаната й книга. И в случай че успее, виновността няма да е твоя.

Тя просто някак трябва да опита.

Излъжи я. Щом разбира от синтаксис, ще разбере и нуждата ти да излъжеш. Зад думите се крият други неща: мотивация, полезности, нюанси, разговор. Заради това няма да свърши светът.

Разочаровай я.

Защото момичето, което обича да чете, знае, че разочарованието постоянно води към кулминационната точка. Защото схваща, че всичко в последна сметка има край. Че постоянно можеш да напишеш продължение. Че можеш да започваш още веднъж и още веднъж и все пак да бъдеш воин. Че в живота не може без някой и различен изверг.

Защо да се плашиш от всичко, което не си?

Момичетата, които обичат да четат, са наясно, че хората, също като героите, се развиват. С изключение на тези в „ Здрач ”.

Щом откриеш момиче, което обича да чете, хвани го крепко. Когато я намериш будна в 2 през нощта, хлипаща, притиснала книга към гърдите си, направи й чаша чай и я прегърни.

Може и да я губиш за по час-два, само че тя постоянно ще се връща при теб. Ще приказва по този начин като че ли героите от книгата са същински, тъй като за малко те в действителност са такива.

Ще й предложиш на балон в небето. Или по време на рок концерт. Или по този начин повърхностно идващия път като е болна.

Ще се смееш толкоз доста, че ще се чудиш по какъв начин по този начин сърцето ти още не се е пръснало и не е оцапало гърдите ти с кръв.

Заедно ще пишете историята на живота си, ще имате деца със странни имена и още по-странни усети. Тя ще ги запознае с Котарака с шапката и с Аслан и то евентуално в един и същи ден.

Ще прекосявате дружно зимните дни на старините си и тя тихичко ще рецитира Кийтс, до момента в който ти изтърсваш снега от обувките си.

Намери си момиче, което обича да чете, тъй като го заслужаваш. Заслужаваш момиче, което може да те подари с най-пъстрия живот, който можеш да си представиш.

Ако единственото, което си кадърен да й дадеш в подмяна, е досада, монотонни часове и зле скалъпени оферти, то по-добре си спри самичък.

Ако искаш да получиш целия свят и световете оттатък него, избери момиче, което чете.

Или още по-добре – избери момиче, което написа.

създател: Розмари Уркико

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР