Намаляват с 50% заплатите на директорите, стартира анализ на всички

...
Намаляват с 50% заплатите на директорите, стартира анализ на всички
Коментари Харесай

Богдан Богданов: С 50% падат заплатите на директори

Намаляват с 50% заплатите на шефовете, започва разбор на всички дъщерни сдружения и инспекции за разходвани 600 млн. лв. за поправки на язовири. Това съобщи министърът на стопанската система Богдан Богданов на конференцията, на която показа Програма за излекуване и развиване на обществените предприятия към Министерството, съобщи кореспондент на " ". 

" Държавна консолидационна компания “ ръководи капитал от над 1 милиарда лв. по последни данни. В нарушаване на закона сдружението нямаше утвърден и оповестен доклад за 2021/2022 година. Важно е да отбележим, че той трябваше да бъде оповестен до юли предходната година. Една година по-късно него към момента го няма ", регистрира министърът.

Той означи, че от всички 11 сдружения, които са под шапката на ДКК, 6 от тях нямат утвърдена и съгласувана бизнес стратегия, даже за 2022 година. 

Министерството на стопанската система регистрира, че управническите екипи на сдруженията са били сменени на 90% от служебния кабинет с политически представители в интервала октомври 2022 година – февруари 2023 година.

" Голяма част от тези хора са имали опция да схванат настоящите проблеми и да показват решения. Ние обаче нямаме такова нещо ", съобщи Боданов.

По данни на Министерството на стопанската система членовете на бордовете са 39 души. Те получават заплата от 3 500 до 4 300 лв. на месец, а изпълнителните шефове сред 12 000 и 14 000 лв. на месец.

Последният изпълнителен шеф на " Ел Би Булгарикум “ изразходва близо 20 хиляди лв. от представителните разноски при предел 20 хиляди лв. за подобен вид заплащания на годишна база.

Според министъра липсват системи за надзор и механизми за следене на финансовите разноски.

Той даде образец с ремонтите на язовирите, за които са изхарчени близо 600 млн. лв.. Въпреки изхарчените средства, по данни на министъра забележими резултати няма, а даже предадените 10 язовира са с установени голям брой проблеми. 

" Близо 600 млн. са изхарчени за поправки на язовири. Голяма част от тези поръчки са поставяни без бистрота, без конкурентност, без публични поръчки.

От изхарчените пари за язовири нямаме нито един признат язовир по надлежния ред, с установени качествено изпълнени поправки. Дори при предадените 10 язовира има установени редица проблеми – течове, просмуквания и други, към момента обаче няма препоръчани решения ", съобщи Богдан Богданов.

Бяха показани и задачите, които би трябвало да бъдат изпълнени в кратковременен проект, тъй че да бъдат усъвършенствани разноските на сдруженията и да бъдат реализирана оптималната успеваемост.

" Трябва да усъвършенстваме разноските за реализираме база, на която да можем да градим. За постигането й би трябвало да усъвършенстваме разноските чрез потребностите. Първата цел е понижаване на възнагражденията. Те ще бъдат понижени в порядъка на 50% както на борда на представителите, по този начин и на извършите шефове.

Представителните разноски ще бъдат понижени до 5000 лв. на година, с които ще разполагат изпълнителните шефове, които ръководят сдружения, генериращи оборот от над 10 млн. лв. и сдруженията, които изискват постоянни срещи с клиенти ", съобщи той.

И още:

Пълен разбор на всяко едно от сдруженията на ДКК. Основен фокус ще бъде реализиране на оптималната успеваемост на сдруженията. Там, където няма управнически потенциал, да бъде изпълнен. Срокът ще бъде 30.09.2023 година.

Актуализиране на бизнес стратегиите (2024 – 2026 година) за всяко дъщерно сдружение с ясни цели и цели. Срокът ще бъде 30.11.2023 година.

Имплементиране на централизирана система към ДКК и МИИ за мониторинг и надзор на сдруженията с данни за финансови и оперативни индикатори в действително време – до 30.01.2024 година.

Преструктуриране на дълга на ДКК към ББР – до 31.12.2023 година.

Организиране на транспарантен конкурс за органи на ръководство – до 01.03.2024 година.

Той бе безапелационен, че това е професионален диалог, а не политически, тъй като по думите му това са обществени предприятия, които би трябвало да имат ясна експертиза и отчетност за това по какъв начин се харчат средствата в тях.

Министърът показа и новият управнически екип на " Държавна консолидационна компания ", който да работи в шестмесечен период за постигането на поставените цели. Това са: 

Елена Болтаджиева – Председател на брода

Иван Загончев – Член на борда и изпълнителен шеф

Десислава Чалъмова – Член на борда

Венелин Шъков – Член на борда

Николай Желязков – Член на борда
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР