Намалиха присъдата на съучастник в един от най-големите терористични атентати

...
Намалиха присъдата на съучастник в един от най-големите терористични атентати
Коментари Харесай

Смекчиха присъдата на терорист

Намалиха присъдата на съизвършител в един от най-големите терористични атентати в Москва от началото на века – този в театъра „ Дубровка” през 2002 година Върховният съд на Русия постанови Хасан Закаев да лежи в пандиза 18 години и 9 месеца. По-рано през март Московският областен боен съд постанови присъда от 19 години отнемане от независимост.

 Закаев е упрекнат в подготовката на терористичен атентат, взимане на заложници, нападение и ликвидиране на повече от две лица, нелегално владение на оръжие и съзнателно заличаване на непознато имущество.

На 23 октомври 2002 година терористи превзеха спектакъл „ Дубровка” по време на мюзикъла „ Норд-Ост”. В залата имаше 900 фенове, които бяха заложници в продължение на три денонощия. Между 40 и 50 чеченски терористи, отпред с Мовсар Бараев взеха за заложници 900 фенове и ги държаха 3 денонощия. В ранната заран на 26 октомври специфичните елементи ОСНАЗ пускат по вентилационната система газов химичен детайл. Освободени са 750 заложника, а 130 от заложниците и всички терористи умират от отровния газ. През 2005 година родственици на починалите се обръщат с намерено писмо към президента Владимир Путин, в което апропо показват, че на база прегледаните документи броят на починалите не е 130, а 174 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР