Намаленото производство и отсъствието на запаси заради неблагоприятната зима и

...
Намаленото производство и отсъствието на запаси заради неблагоприятната зима и
Коментари Харесай

Необичайно високи цени на зехтина в Гърция заради неблагоприятаната година и пожарите

Намаленото произвеждане и отсъствието на ресурси поради неподходящата зима и сушата през лятото в страните производителки „ изстреляха “ нагоре цените на зехтина в Гърция, оповестява в репортаж държавната телевизия ЕРТ.

Нещата стават още по-лоши поради пожарите в доста региони на Гърция, които унищожиха обилни площи маслинови насаждения. Затова съгласно последни оценки продукцията тази година ще спадне още повече и се прави оценка на 200 – 210 хиляди тона.

В репортаж от Ахая, един от основните региони за произвеждане на маслини в Гърция, малкия екран оповестява, че тази година кг зехтин се продава от производителите на едро за 8-10 евро, до момента в който през декември цената е била 4,20 – 4,30 евро.

По публични данни междинните цени на производител в Европейски Съюз в средата на юли доста надвишават 6,50 евро кг. В Гърция междинната цена е 7,20-7,50 евро, като доближава до 8-8,20 евро през сегашния търговски интервал, който приключва през идващия месец.

На пазара се чака и по-нататъшно увеличение на цените на гръцкия зехтин, а категорията екстра върджин да продължи да чупи върховете. Смята се, че цените в странат ще доближат даже до 9 евро на кг, съобщи Българска телеграфна агенция.

По данни на Гръцката статистическа работа за една година цените на зехтина са нарастнали с 10,6 %, а съгласно Евростат през юни са били с 21,9 % по-високи спрямо година по-рано.

По-конкретно крайните цени се двоумят от 6,5 до 14 евро за другите категории на продукта.

Гърция е третият по величина производител на зехтин в света след Италия и Испания. В страната се отглеждат над 132 млн. маслинови дървета, от които в естествена година се добиват към 300 хиляди тона зехтин.

Най-значителните райони за произвеждане на маслини в Гърция са Пелопонес, от където идва 65 % от продукцията, Крит и островите в Егейско и Йонийско море.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР