Налогът ще бъде 40% от този за традиционните тютюневи изделияАкцизът

...
Налогът ще бъде 40% от този за традиционните тютюневи изделияАкцизът
Коментари Харесай

53% по-висок акциз за бездимните цигари

Налогът ще бъде 40% от този за обичайните тютюневи произведения


Акцизът за бездимните цигари ще бъде повишен с 53%, или с 81 лева с промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, стана ясно по време на съвещание на бюджетната комисия към Народното събрание. Между първо и второ четене на измененията в закона ще бъдат модифицирани текстовете, които бяха импортирани от ръководителя на комисията Менда Стоянова. Акцизът за бездимните цигари ще бъде повишен от сегашните 152 лева на 233 лева за кг тютюн. Така размерът на данъка ще бъде повишен до 40% от акциза за обичайните цигари.

В момента в България на пазара се предлага устройството за бездимни цигари, създадено от компанията “Филип Морис ”. По думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова, за по-малко от година IQOS е нараснал пазарния си дял с у нас с 50%.

Аргументите на вносителя на законопроекта за повишение на акцизи са, че откакто стартират и други компании да създават този вид произведения, в бюджета ще се получи недостиг. По сметките на Стоянова от акциза на този вид устройства в хазната ще влязат 5 млн. лева, а от обичайните цигари всяка година се събират доста по-големи суми.

В нито една страна от Европейски Съюз обаче акцизът за бездимните цигари не е подравнен с този за обичайните, а е доста по-нисък. “Има над 46 научни отчета, оповестени в разнообразни интернационалните институти, които удостоверяват данните на нашата компания, че продуктът крие по-малък риск за здравето ”, разясниха от “Филип Морис България ” по време на съвещанието на комисията. “Смятаме, че нашата промишленост минава в нещо напълно ново, което би трябвало да бъде подкрепено ”, обявиха още от компанията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР