Налице е откровен саботаж, за първи път наблюдаваме такъв саботаж

...
Налице е откровен саботаж, за първи път наблюдаваме такъв саботаж
Коментари Харесай

Мая Манолова алармира президента за институционален саботаж на честните избори

Налице е прям бойкот, за първи път следим подобен бойкот на организацията на почтени избори от страна на институции, които са виновни за тяхното осъществяване. Това сподели водачът на Сдружение " Изправи се.БГ " при започване на срещата с президента Румен Радев. На нея участваха и представителите на Отровното трио, които ще се явят дружно с Манолова на идните парламентарни избори.

Държавният глава стартира съвещания с извънпарламентарни политически партии на " Дондуков " 2. Разговорите са част от поредицата съвещания по отношение на организацията и провеждането на идния парламентарен избор.

Според Манолова единствените гаранти за честния избор остават президентската институция, извънпарламентарните политически сили и българските жители. Тя предложи да се сътвори паралелна " гражданска ЦИК " под егидата на президента, която да следи организацията на изборния развой и да направи редом преброяване на вота на българските жители.

" Хората на площадите желаеха незабавна оставка на държавното управление и допустимо най-бързо почтени и свободни избори за промяна на едноличния модел ", уточни Манолова и посочи, че в този подтекст датата 28-ми март наподобява " разумна " и " безусловно подобаваща ", поради настояването на българските жители.

Манолова уточни, че два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма подписан контракт за доставка на тези машини, държавното управление не е осигурило логистика, не е ясно къде и по какъв начин ще бъдат съхранявани, по какъв начин ще бъдат защитавани, няма методика за узаконяването и одита за тези машини, няма правила за гласоподаване на карантинираните в изискванията на пандемия. Няма хигиеничен протокол за метода за безвредно осъществяване на идните избори.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Според нас желанието на институции, въпреки и декларативно за осъществяване на избори час по-скоро, действително отдалечава действителната дата за осъществяване на изборите, защото те искрено саботират организацията им ", установи Манолова.

Манолова бе безапелационна, че не се постанова " отваряне " на Изборния кодекс /ИК/. " Това е по този начин и поради експлицитното пълномощие на ЦИК да сътвори правила за провеждането им ", посочи Манолова и настоя ЦИК да не бягат от отговорност. По думите й има текстове в настоящия кодекс, които регламентират разпоредбите за гласоподаване на карантинирани лица, както и тези за потребление на преносими изборни секции и за видеонаблюдение на изборите.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Изправи се.БГ " ще упорства за въвеждане на благоприятни условия за гласоподаване по пощата за българските жители, които живеят зад граница, както и за карантинираните, в случай че въпреки всичко се създадат промени в ИК. Друго предложение е за основаването на МИР - " Чужбина ". Тя сложи тематиката и за сънародниците ни във Англия, които след Брекзит ще би трябвало да гласоподават в 35 секции.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

След изявлението на Манолова, президентът Радев установи, че ЦИК изрично отхвърлят с техни правила да регламентират гласоподаване с мобилни изборни кутии, както и видеозаснемане на изборния развой в действително време. Той изясни, че наложеното от него несъгласие по отношение на броенето на контролните изрезки от машините " в действителност обезсмисля машинния избор ". Тъй като това несъгласие беше преодоляно и ще има преброяване, е добре да има параленост на към този момент преброените хартиени изрезки и електронната памет на машините, счита президентът Радев.

 Снимка: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР