Налагането на санкции на България заради наложеното от нея вето

...
Налагането на санкции на България заради наложеното от нея вето
Коментари Харесай

US сенатор: Санкции за България заради С. Македония са възможни

Налагането на наказания на България поради наложеното от нея несъгласие върху започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз е вероятен вид, изключително в случай че София не промени позицията си. Това заяви в изявление за македонската редакция на „ Гласът на Америка “ републиканският конгресмен Клаудия Тени, заяви БТВ

Преди към два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в Съединени американски щати Тихомир Стойчев писмо, с което приканват да бъдат отстранени пречките пред еврочленството на Скопие. По думите ѝ дипломатът по този начин и не е дал отговор, което демонстрира пренебрежение към Конгреса.

В изявлението Тени разяснява и тематиката с нерегистрираната у нас партия ОМО „ Илинден “, която се афишира за политически представител на македонското малцинство: „ Не утвърждаваме държанието на българското държавно управление и считаме, че то би трябвало да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани почтително “.

„ Не съм сигурна дали глобите сега са подобаващи, само че те биха могли да бъдат. Това е нещо доста дейно, изключително в случай че те не престават да основават спънки и да излъчват негативизъм по отношение на Северна Македония и Албания “, споделя още Тени.

Клаудия Тени е съпредседател на групата за другарство със Северна Македония и на Македоно-американското общество.

На уеб страницата си тя показва, че е била единственият американски чиновник на Генералното консулство на Югославия в Ню Йорк и „ поддържа дейни връзки със своите другари и сътрудници “ от задачата на разпадналата се с кървави етнически спорове федеративна страна.

Това не е първото ѝ изявление в поддръжка на РСМ.

Отворените данни показват, че тя има общоприетия профил на закостенял политик от Републиканската партия. По време на последната си акция тя е била измежду най-крупните получатели на дарения от организации, борещи се против правото на аборт.

Какво споделят Вашингтон и София

С наближаването на визитата на премиера Кирил Петков в Скопие се активизираха дезинформационните акции по двустранните въпроси.

През последните дни анонимни уеб сайтове завъртяха подправената вест, че зам.-държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар е настоял публично да бъде прието македонско малцинство.

Наложи се посолството на Съединени американски щати у нас да излезе с публична позиция, че „ държавното управление на Съединени американски щати не е повдигало упоменатите малцинствени въпроси пред българското държавно управление. Нашите полемики с българското държавно управление са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа посредством интеграция на всички нейни елементи, в това число Западните Балкани “.

От македонската редакция на „ Гласът на Америка “ са поискали публична позиция от българска страна, като тя е пристигнала на 17 декември. В нея се припомня, че условията от националната рамка на Договора за добросъседство не са изпълнени.

„ Това е въпрос, който надълбоко визира самите основи на Европейски Съюз и полезностите и правилата, върху които е построен – като човешките права и недопускането на дискриминация “, написа дипломат Стойчев, като акцентира, че „ България ще продължи да упорства за гаранции за правата на македонските българи “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР