Наистина научихме от медиите за идеята на Здравното министерство извинителните

...
Наистина научихме от медиите за идеята на Здравното министерство извинителните
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Има много смущаващи неща в комуникацията с МЗ

„ Наистина научихме от медиите за концепцията на Здравното министерство извинителните бележки за учениците да бъдат сменени с амбулаторен лист, тя в никакъв случай не е била обсъждана на работна среща с нас “. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителя на УС на БЛС доктор Иван Маджаров. Той добави, че незабавно след телевизионно изявление на министър Христо Хинков са почнали позвънявания, включително и от родители, с въпроси, което е довело до безпорядък. Председателят на БЛС изясни още, че не знае каква е тази концепция медицинските бележки да бъдат сменени с амбулаторния лист и настоя за сериозен диалог със Здравното министерство.

По думите му тематиката за медицинските бележки има доста аспекти, множеството от които попадат в полето на просветителната система, до момента в който лекарите имат само здравната експертиза, т.е. те диагностицират и лекуват.

Д-р Маджаров съобщи, че откакто всяко нещо в нашата страна би трябвало да се заплаща, не вижда за какво медицинските бележки би трябвало да вършат изключение.

Според него това, че някои лекари си разрешават да вземат доста висока цена за подобен документ, не значи, че това би трябвало да ощетява цялото съсловие. Освен това, през един лекарски кабинет, обикновено обслужван от доктор и здравна сестра, минават доста деца, само че те не заплащат потребителска такса, а страната не компенсира по никакъв метод това, т.е. в кабинета не остава доход от активността, напомни той.

„ Като си е разрешил някой да взима 40-50 лв., би трябвало да забележим кой е той, тъй като аз не знам имена, има си способи. Първо, пациентите могат да го сменят и да не са записани към този момент при него. Второ, в случай че не могат да го сменят, има органи, на които да се оплачат. И не може да слагаме под общ знаменател всички обикновено работещи лекари, които на практика бяха поставили цени сред 3 и 5 лв. за тези бележки “, сподели още ръководителят на БЛС.

Той още веднъж акцентира, че БЛС е правил всичко допустимо да оказва помощ на сегашния екип на Министерство на здравеопазването, само че по думите му са се появили доста смущаващи неща в връзката посред им.

Той добави, че до амбулаторните листове би трябвало да имат достъп единствено лекари, тъй като те съдържат извънредно доста сензитивна информация, включително и персонални данни.

Притесненията са доста, призна ръководителят на съсловната организация.

Той изрази противоречие с предлагането на Министерство на здравеопазването за сдвояването на е-досието на пациентите и концепцията с баркод да може всеки доктор с достъп до НЗИС да си качи персоналните данни на пациент на телефона, даже в случай че не е негов.

„ Попитах „ Информационно обслужване “ дали знаят на кой телефон ще се качват данни, не знаеха. Мисля, че си взеха поука “, разяснява по този мотив доктор Маджаров.

„ Дали ще ни питат от Министерство на здравеопазването си е техен проблем, когато не ни питаха за е-рецептите видяхме какво стана, в този момент същото става и с е-бележките “, показа още ръководителят на БЛС.

Д-р Маджаров засегна и тематиката за хода на договарянията с НЗОК за Националния рамков контракт. По думите му те са завършили в частта „ Извънболнична помощ “, прецизират се последно някои дребни елементи, а на следващия ден стартират договарянията в частта „ Болнична помощ “, като БЛС е внесъл предложенията си за цени и размери.

От общо 400 пътеки и процедури се предлага нарастване с 50% и над 50% на 22 пътеки и процедури, нарастване на цените сред 40% и 50% - на 7 пътеки и процедури, над 30% - на 13 пътеки и процедури, с 30% - на 23 пътеки, с 25% - 64 пътеки, с 20% и над 20% - 185 пътеки и процедури, а останалата част – нарастване сред 5% и 10%.

Председателят на БЛС акцентира, че най-голямо ще бъде нарастването при тежките специалности, в ОАРИЛ и акушерството и гинекологията, както и при най-трудните интервенции от другите специалности. „ Еднодневните услуги, при които няма потребност от болничен престой, също са с най-голямо нарастване “, добави доктор Маджаров.

На въпрос на водещата по какъв начин би коментирал изявленията на министър Хинков в телевизионни изявленията за доста политически назначения в системата, той отговори по този начин: „ Аз не знам за какво министърът приказва, че в опазването на здравето има единствено политика, само че чувството ми от това, което приказва, е, че той доста от дълго време е лишен от своите пълномощия от някой. Вероятно в миналото в своите записки ще опише кой и за какво, евентуално тъй като всяко от неговите дейности не срещна схващане “, сподели още ръководителят на съсловната организация и продължи: „ Попитахте къде е БЛС в тази обстановка. Тук ще употребявам няколко по-философски израза, той всеки ще откри себе си там. Истината би трябвало да се търси постоянно, тъй като тя ни дава опция да се поправяме. Повтаряме неща, които не поправяме. Понякога и да спазваш разпоредбите, изходът е неподходящ, а в някои случаи и спазването на разпоредбите пречи да спасиш човешки живот.

В тези няколко сентенции всеки от участниците в сагата мисля, че ще откри себе си, и би трябвало да създадем по този начин, че градусите лека бавно да се смалят, тъй като голямата част от лекарите, които работят освен в „ Пирогов “ са подложени на напън, не тъй като са отговорни, а тъй като не трябва да е по този начин.

Трябва да търсим истината и всички ние би трябвало да знаем, че търсенето на истината не е напън против сътрудниците “, заключи ръководителят на БЛС.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР