Наистина е едно магнетично място, което те зарежда с енергия….

...
Наистина е едно магнетично място, което те зарежда с енергия….
Коментари Харесай

Легендарният Орфей е погребан в Родопите?

Наистина е едно магнетично място, което те зарежда с енергия…. там в действителност човек се успокоява. Това показа в предаването “Туризмът на Фокус " с водещ Ася Александрова  доц. Здравко Димитров от Национален археологически институт в музей – Българска академия на науките. 

Археологическата забележителност Светилището на Орфей се намира на 13 км североизточно от Момчилград, в местността Каябашъ край село Татул. 

“Светилището при Татул съставлява един от най-интересните обекти в Източните Родопи, защото това е и един доста прекрасен естествен феномен. Това е една доста мощно открояваща се канара в центъра на една от дребните долини в Източните Родопи, покрай Момчилград. На него се преплита история от няколко хилядолетия, защото още от времето на халколита, още от праисторията до късното средновековие там е било населявано от хората. Има доста разнообразни археологически комплекси от тези всички разнообразни столетия.   

В късния халколит там се развивала най-вероятно паметна активност, защото по време на разкопките, които организираше проф. Овчаров през 2004 до 2007 година – едни разкопки, в които и аз участвах, се откриха цели съдове от това време. Така че това е един от най-ранните обекти въобще в Източните Родопи като последователност. А по-късните стадии стават още по-интересни ". 

Кога се появява хипотезата, че тази гробница в действителност е била светилище на самия Орфей?  

" О, това е забавен въпрос, защото има още от І век исторически сведения от времето на ранната Римска империя, от времето на Август и по-късно на един агиограф – Конон, който споделя, че е в Родопите, въобще в тракийските планини е построено едно такова място, на което се допуска, че е бил заровен Орфей. Това са данни още от антични времена, от самите историци и на античността. Но в случай че приказваме за учените, през 1972 година излиза една основополагаща публикация на проф. Иван Венедиков, в която той загатва, че този мегалитен монумент край Татул, той в никакъв случай не е бил загубван под някакви диги и отломки – той стърчи там, на върха на скалата, една доста забавно направена двуделна алегорична гробница и че най-вероятно тази двойна гробница е била, или най-малко се има вяра, че е била гроб на именития Орфей. Така че теориите са още от времето на проф. Венедиков от 70-те години. После те са доразвити от проф. Александър Фол в проучванията на мегалитните монументи. Години по-късно към този момент там работи екипът на проф. Овчаров. Така че към този момент можем да го кажем умерено 50 години в този обект се търси тази именита гробница на Орфей или тази, която се има вяра, че е била отдадена на него, което по-точно казано, може би да се съпостави със сведенията от І век, от римската ера ". 

Защо траките, за които не знаем доста, толкоз доста са почитали Орфей и са го обожествявали? Има ли открити артефакти, които да дават съображение или да удостоверяват тази догадка? 

" На обекта по време на археологическите разкопки се откриха, изключително през 2005 до 2007 година, за три сезона се разкри цялостен един храм и светилище, което е оградено с една сериозна каменна стена – по този начин, както са изграждани светилищата в гръцкия свят. Така че най-малко е несъмнено, че с построяването на този храм, с тази стена става въпрос за обект, който сигурно е паметен. Сега, на Орфей ли е бил отдаден, или е било такова едно светилище, което траките са посещавали при други ритуали, към този момент това е мъчно да се каже при неналичието на епиграфски сведения. Но като цяло там се откриха едни архитектурни комплекси, които доста наподобяват това, което Конон разказва през І век, което загатнах – че символичният гроб на Орфей е бил на висока канара, която е оградена с двор, и където е бил построени и храм. Така че това, най-малко в Родопите, е единственото място, което ненапълно, значително съответствува със сведенията от античността. И от тази позиция, ние съдим, че в действителност хипотезите на проф. Венедиков и на проф. Фол най-вероятно са истина и могат да бъдат потвърдени от тези нови археологически изследвания ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР