Нахутът (още леблебия и страгали) е бобово растение и един

...
Нахутът (още леблебия и страгали) е бобово растение и един
Коментари Харесай

Ето защо нахутът е една от най-полезните храни в цял свят

Нахутът (още леблебия и страгали) е бобово растение и един от най-старите култивирани зеленчуци. Той е част от индийската, средиземноморската и кухнята на Близкия изток. В предишното го смятали и за афродизиак.

Нахутът е вкусно бобово растение, богато на доста хранителни субстанции. Ако до момента не сте го опитвали, то откакто прочете какви са изгодите му за здравето, сигурно ще ви се прииска да го добавите към менюто си.

Нахутът е източник на въглехидрати. Ако желаете да имате изчистени и огромни мускули, заменете ориза и зърнените храни в диетата си с нахут. 1 чаена чаша от зрънцата съдържа 45 гр мудни въглехидрати и 12 гр фибри.

Освен богата на фибри, леблебията е съдържа и много витамин В6, който е значим за повишение производството на серотонин. В случай че страдате от бодърствуване, прибавете нахутени зърна към супи, салати и съществени ястия.

Чудесен източник на белтъчини, съпоставим с този в месото и млечните артикули, само че без холестерол и наситени мазнини

Вегетарианците и веганите би трябвало да го включват в храненето си. 1 чаена чаша обезпечава към 27% от дневната потребност от протеин. Леблебията не съдържа всички аминокиселини нужни за положително здраве, по тази причина комбинирайте с други източници - ядки, пълнозърнести, млечни, яйца или месо.

Богат е на диетични фибри (разтворими и неразтворими)

Разтворимите фибри спомагат за понижаване на холестерола. Неразтворимите оказват помощ при запек и други храносмилателни проблеми. 1 чаена чаша от нахут обезпечава 1/3 от дневната целесъобразна доза фибри за мъжете и 1/2 от нея за дамите.

Като всяка храна богата на фибри, спомага за управление на равнищата на кръвната захар.

Нахутът съдържа доста количество от минералът магнезий

Магнезият играе значима роля в производството на сила. Помага на тялото да се оправи с оксидантния стрес. 1 чаена чаша съдържа 1.7 мг магнезий, почти 94% от дневния банкет за дами и 74% за мъже.

Добър източник на фолиева киселина - значима за бременните дами

1 чаена чаша нахут съдържа 70% от целесъобразна дневна доза за възрастни. 100 грама приготвен нахут съдържа: 164 калории, 8.86 гр протеини, 2.59 гр мазнини, 27.42 гр въглехидрати, 7.6 гр фибри, 2.89 мг желязо, 48 мг магнезий, 291 мг калий, 172 мкг фолиева киселина и други

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР